Citibank proces van achter naar voor gevoerd

21/11/2011 17:06

Citibank Belgium

Na tijdens de zitting van 15 november 2011 te hebben aangetoond dat de gestructureerde obligaties uitgegeven door Lehman Brothers en verdeeld door Citibank Belgium NV degelijke producten waren, uitgegeven door een grote bank met een goede rating, waarvan het faillissement niet voorspelbaar was, heeft de bank zich op de tweede dag van de pleidooien geconcentreerd op de procedurevragen die zich stellen in het kader van dit dossier.

1. Procedurele onregelmatigheden. CBB is rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank in Brussel, terwijl twee onderzoeken waren opgestart in het arrondissement Leuven. Nu is het zo dat, wanneer een zaak aanhangig is gemaakt bij een onderzoeksrechter, het openbaar ministerie niet langer rechtstreeks kan dagvaarden voor de correctionele rechtbank.

Op basis van het strafdossier valt ook moeilijk te begrijpen hoe het openbaar ministerie en de Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB) hebben samengewerkt.

Tot slot werden ook het zwijgrecht van de verdachte en het vermoeden van onschuld geschonden.

2. Objectiviteit van het onderzoek. De manier waarop het onderzoek is gevoerd, toont aan dat dit een omgekeerd proces is, uitgaande van de hypothese dat de verdachte schuldig is, met name wegens het feit dat de bank het faillissement van Lehman Brothers in september 2008 had moeten voorzien.

Voorts heeft het openbaar ministerie geen aandacht besteed aan de ontlastende documenten en informatie die CBB had overgemaakt aan de ADCB en de rol van de CBFA.

Op 9 december 2008 liet het openbaar ministerie in een persmededeling uitschijnen dat het uitging van de hypothese dat CBB schuldig zou zijn, amper één dag na het dossier van tientallen dozen te hebben ontvangen. Het openbaar ministerie heeft vervolgens in zijn betrekkingen met de burgerlijke partijen het vermoeden van onschuld geschonden en de klanten van CBB in de pers meermaals aangespoord om zich burgerlijke partij te stellen.

De ADCB heeft haar hele onderzoek gebaseerd op getuigenissen van 116 klanten, die allen geselecteerd waren onder de klanten die een klacht hadden ingediend tegen CBB, terwijl bijna 70% van de 4.144 klanten van CBB die gestructureerde obligaties van Lehman Brothers hadden gekocht, nooit een klacht hebben ingediend. De analyse van de steekproef van de ADCB en de vergelijking met alle klanten die deze producten hadden gekocht, tonen aan dat er van representativiteit en een logische werkwijze weinig sprake was.

Al deze procedurele onregelmatigheden maken duidelijk dat het onderzoek niet objectief is gevoerd, waardoor de conclusies een totaal verkeerd beeld geven.

Ook de berichtgeving in de Belgische media over de verkoop van gestructureerde obligaties van Lehman Brothers heeft een bepalende invloed gehad op het aantal klachten van klanten van CBB en de strekking ervan.

3. Wet niet van toepassing: De kern van het debat ligt in de regelgeving die van toepassing is op de bescherming van beleggers. In die optiek voert het openbaar ministerie bepaalde bepalingen aan van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de bescherming van de consument ("WHBC"), terwijl de WHBC niet van toepassing is op financiële instrumenten die het voorwerp uitmaken van een prospectus dat erkend is door de CBFA, zoals de gestructureerde obligaties van Lehman Brothers. In de nieuwe wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming, die de WHBC vervangt, wordt deze uitzondering bevestigd.

De controle van de promotionele documenten van financiële instrumenten gebeurt door de CBFA, die als enige Belgische autoriteit belast is met het toezicht op de financiële diensten die worden aangeboden aan het publiek. De ADCB (autoriteit die toeziet op de naleving van de WHBC) heeft echter het onderzoek op zich genomen en zodoende het werk van de CBFA overdoet, terwijl geen enkele wet dat voorziet of toestaat.

Zoals van bij het begin van deze zaak is de eerste bezorgdheid van Citibank Belgium het lot van haar klanten. Om die reden heeft de bank begin 2010 aan de klanten die in het bezit waren van door de bank verdeelde gestructureerde obligaties van Lehman Brothers, de mogelijkheid geboden onmiddellijk een aanzienlijk deel van hun belegging te recupereren. Het dadingsvoorstel werd tot nu toe al aanvaard door 98% van de betrokken klanten.

Daarom ook behoudt de bank, ongeacht de uitkomst van de beroepsprocedure, haar dadingsvoorstel aan identiek dezelfde voorwaarden als deze voorgesteld begin 2010* voor de overblijvende 2% van de klanten.

De bank blijft vol vertrouwen ten aanzien van de beroepsprocedure.

*Het aanbod tot dading omvat, onder bepaalde voorwaarden, een contante betaling van 65% van de nominale waarde van de Lehman Brothers obligaties waarop klanten van Citibank Belgium via Citibank Belgium hebben ingetekend. Voorts krijgen de klanten de mogelijkheid om het bedrag van de contante betaling te plaatsen op een geblokkeerde termijnrekening op 3 jaar met automatische kapitalisatie van interesten bij Citibank Belgium en een bruto-interest op jaarbasis van 5,3 procent.

###

Pers contacten:

Lars Seynaeve

Tel. : +32 (0)2 626 54 27

GSM : +32 (0)495 599 801

lars.seynaeve@citi.com

Sandrine Roberti de Winghe

Tel. : +32 (0)2 626 67 73

GSM : +32 (0)478 828 729

Sandrine.robertidewinghe@citi.com

Algemeen:

Citi is met haar aanwezigheid in meer dan 160 landen in alle werelddelen, de meest verspreide financiële instelling ter wereld en telt ongeveer 200 miljoen klanten. Citi biedt particulieren, bedrijven, overheden en instellingen een zeer breed gamma aan financiële producten en diensten, waaronder bankieren en krediet voor particulieren, bankieren voor bedrijven, obligatieverhandeling en vermogensbeheer. Meer informatie op www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi

Citibank Belgium (www.citibank.be) maakt deel uit van Citi en heeft in België een netwerk van ongeveer 200 agentschappen die een breed productengamma aanbieden, zoals zichtrekeningen, spaarrekeningen, kredieten, beleggingen en kredietkaarten.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel