Gemeente Capelle a/d IJssel

Utrecht, 21 november 2011

Capelle wint landelijke prijs voor positief jeugdbeleid Jong Lokaal Bokaal voor vierde keer uitgereikt


Capelle a/d IJssel heeft zojuist de Jong Lokaal Bokaal in de wacht gesleept, dé prijs voor de gemeente die zich inzet voor positief jeugdbeleid en jongerenparticipatie. De stad versloeg hiermee Den Haag en Zaanstad. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten reikte de glimmende bokaal in Utrecht uit. Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR in samenwerking met het Ministerie van VWS.

Juryrapport Capelle aan den IJssel
De uitreiking vond om 13.00 uur plaats in RASA te Utrecht. De jury was zeer lovend over de mate waarin het positief jeugdbeleid is verankerd in Capelle. Jongeren merken al op jonge leeftijd dat de gemeente ze betrekt bij zaken die hen aangaan. Dit begint bij de Kinderraad met een Kinderburgemeester; een basisschoolleerling die na een sollicitatieronde wordt benoemd. Oudere jongeren kunnen zich aansluiten bij de Jongerenraad, die inmiddels een sterke positie heeft binnen de gemeente. Capelle weet al met al grote groepen jongeren te bereiken met een keur aan voorzieningen en projecten. De jury kon zien dat de gemeente het jeugdbeleid heeft kunnen bestendigen in haar werkwijze sinds de eerste nominatie voor de prijs in 2009. Capelle greep toen net naast de prijs.

Dit jaar mocht de zichtbaar trotse Wethouder Jeugd, Ans Hartnagel, de grote glimmende bokaal wel in ontvangst nemen: "We zien dat de jeugd het in feite van ons overneemt. Ze doen het allemaal zelf! Het is eigenlijk heel simpel: wij vragen hen om ons te vertrouwen en wij vertrouwen hen. Dan krijg je zulke mooie dingen." Staatssecretaris Van Veldhuijzen van Zanten herkent dit wel in de Capelse aanpak: "Als je iets wilt veranderen in de wereld, moet je hetgeen dat jij te bieden hebt, aanbieden aan diegene waar het om gaat. Capelle doet dat ontzettend goed." Zaanstad en Den Haag
Naast Capelle waren ook Zaanstad en Den Haag finalisten voor de Jong Lokaal Bokaal. De jury was gecharmeerd van het grote vertrouwen in jongeren dat uit het Zaanse beleid blijkt. Jongeren voelen zich hierdoor ook daadwerkelijk betrokken bij de gemeente. Den Haag behoorde al eerder tot de finalisten voor de Jong Lokaal Bokaal. De jury vindt het lovenswaardig dat de gemeente, ondanks de grootstedelijke problemen waar zij mee kampt, zo sterk blijft inzetten op positief jeugdbeleid. Helaas moesten zij het afleggen tegen gemeente Capelle. Naast de Jong Lokaal Bokaal werd er een Award uitgereikt aan de beste jongerenwebsite en het meest inspirerende jongerenproject. Hierbij vielen respectievelijk www.raaz.nu en La Mama's uit Sudwest-Fryslan in de prijzen.

Achtergrond
De afgelopen maanden brachten jongerenteams een bezoek aan de genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. Jongeren konden hiervoor zelf hun gemeenten aanmelden. De bevindingen kwamen terecht bij een deskundige jury die oordeelden dat Capelle a/d IJssel, Zaanstad en Den Haag dit jaar tot de top behoren.

De Jong Lokaal Bokaal wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Winnaars waren eerder Oss (2010), Amsterdam (2009) en Borsele (2008)

Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Kijk ook op www.njr.nl of www.jonglokaalbokaal.nl.




Gemeente Capelle a/d IJssel