Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 21 november 2011

Uitreiking Koninklijke Erepenning

Op zaterdag 19 november jl. heeft burgemeester Lucas Bolsius een Koninklijke Erepenning met bijbehorende oorkonde uitgereikt aan de Oratoriumvereniging Soli Amersfoort. De Koninklijke Erepenning is toegekend ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Soli Amersfoort. De uitreiking vond plaats tijdens het jubileumconcert in de Sint-Joriskerk te Amersfoort.

Koninklijke Erepenning
Een Koninklijke Erepenning kan worden toegekend aan verenigingen of instellingen die minstens 50 jaar hebben bestaan en wordt alleen verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig (of 75-jarig, 100-jarig, etc.) bestaan. De activiteiten van de vereniging moeten filantropisch of cultureel van aard zijn. Het besluit tot toekenning wordt genomen door Hare Majesteit de Koningin. Toekenning houdt onder meer in dat de vereniging recht heeft om op zijn briefpapier of gedrukte stukken melding te maken van de onderscheiding door middel van beeld en tekst.

Soli Amersfoort
Bakker Otto Rooke richtte op 22 november 1911 het christelijke gemengd koor "Soli Deo Gloria" op. In 1913 krijgt de vereniging Koninklijke goedkeuring. Soli Amersfoort bestaat uit twee koren: het oratoriumkoor Soli Deo Gloria en het kamerkoor PetitSoli. Soli Amersfoort is een eigentijdse vereniging met een enthousiaste groep leden. Op dit moment telt het koor ruim 85 vaste koorleden. Op zaterdag 19 november werd het 100-jarig jubileum officieel gevierd met een jubileumconcert. Dit was tevens het afscheidsconcert van dirigent Peter den Ouden.

Soli Amersfoort neemt een unieke plaats in de koren- en daarmee de muziekwereld van Amersfoort. Samen muziek maken is sinds jaren het motto van Soli Amersfoort. Met een veelzijdig klassiek repertoire met oude en bekende, maar ook moderne werken. Naast optredens in en om Amersfoort en op bijzondere locaties, heeft Soli Amersfoort uitwisselingen met koren uit andere landen. Het koor zong in Cambridge, Parijs, Praag en in Leipzig/Wittenberg.

Ook onderscheidt Soli Amersfoort zich door de wijze waarop meerdere artistieke, sociale en culturele doelen worden gecombineerd. Door de jaren heen vonden er veelsoortige concerten plaats bijvoorbeeld in zorg- en verpleegcentra, tijdens Dodenherdenkingen, benefietconcerten en voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Daarnaast is Soli Amersfoort betrokken bij vele culturele initiatieven zoals concert diners-met-lezing, exposities van beeldende kunstenaars en een samenwerking met het Smartlappenkoor.

Noot voor de redactie,