Provincie Utrecht

Commissie RGW spreekt met gebiedscommissies over toekomst platteland

Maandag 14 november 2011 sprak de commissie Ruimte, Groen en Water met de gebiedscommissies over de toekomst van de Agenda Vitaal Platteland (AVP). De statencommissie was benieuwd naar de ervaringen van de zeven gebiedscommissies van de afgelopen jaren. De aanwezigen deelden hun meningen over het nieuw te vormen kader voor de AVP.

Het doel van de bijeenkomst was om ervaringen, observaties, en opvattingen uit de praktijk te horen, zodat de Staten goed geïnformeerd een beslissing kunnen nemen over de toekomst van de Agenda Vitaal Platteland. De commissie RGW voerde in 2007 ook al een gesprek met de gebiedscommissies, namelijk bij de start van de AVP. De gebiedscommissies zijn toen in het leven geroepen om de uitvoering van de AVP voor een groot deel in opdracht van de provincie op zich te nemen.

Eigen identiteit

Tijdens de bijeenkomt van 14 november werd gesproken over de ervaringen van de afgelopen jaren. De belangrijkste uitkomsten daarbij waren dat het gelukt is om veel draagvlak op te bouwen in de gebieden en waardevolle projecten in te richten. Daarbij bleek dat ieder gebied zijn eigen identiteit en opgaven heeft. Soms hebben de gebiedscommissies wel last van bureaucratie bij de provincie met lange doorlooptijden.

Bezuinigingen

De voorzitters van de gebiedscommissies gaven aan te begrijpen dat bij de grote bezuinigingen van rijkswege er met een sterk afgeslankte structuur van 3 gebiedscommissies verder gewerkt moet gaan worden. Zij maken zich veel zorgen hoe het opgebouwde draagvlak in de toekomst behouden kan blijven en ook hoe het verder moet met al gestarte projecten. Ook hopen zij dat de provincie voldoende overlaat aan de gebiedscommissies, die de uitvoering in het gebied doen. Zij zijn beducht voor dubbel werk in de besluitvorming.

De herijking van de AVP wordt 21 november in de commissie RGW behandeld en 12 december in Provinciale Staten.