Mondige consument nodig tegen erfelijke aandoeningen huisdieren

Persbericht van Landelijk Informatiecentrum

Gezelschapsdieren
Een hond met stamboom is gezonder. Witte katten met blauwe ogen zijn vaak doof. Ook een dwergkonijn heeft wel eens een beugel nodig. Sommige honden hebben chronisch hoofdpijn. Welke van deze stellingen is een fabel en welke een feit? Met de campagne "Feit of fabel" wil het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren vanaf morgen iedere koper of bezitter van een huisdier bekend maken met erfelijke aandoeningen die bij huisdieren kunnen voorkomen en de consequenties daarvan voor het dier.

Sinds enige tijd is er veel aandacht voor erfelijke aandoeningen bij huisdieren. Erfelijke aandoeningen kunnen direct dan wel indirect het gevolg zijn van het fokken op uiterlijke raskenmerken. Ook kunnen ze voortkomen uit een te kleine populatie dieren waarmee gefokt wordt, waardoor er sprake is van inteelt. Vooral het bewust fokken op erfelijke aandoeningen om specifieke uiterlijke raskenmerken te verkrijgen, roept veel verontwaardiging op.

Bekende voorbeelden die in de discussies rondom het fokken op extreme uiterlijke kenmerken vaak genoemd worden zijn Cavalier King Charles Spaniël en de Bulldog. Als gevolg van een te kleine schedel hebben veel Cavalier King Charles Spaniëls last van chronische hoofdpijn en door hun korte snuit hebben vrijwel alle Bulldogs last van kortademigheid.

Erfelijke aandoeningen komen ook bij andere rassen en diersoorten voor. Een verkeerde stand van de tanden bij konijnen, ademhalingsproblemen door de platte neus bij de Perzische kat en bolle ogen bij de hemelkijker goudvis bijvoorbeeld. Deze aandoeningen kunnen de gezondheid en het welzijn van het dier aantasten en veel leed bij zowel dier als eigenaar teweeg brengen.

Het LICG wil dat kopers zich bewust zijn van het voorkomen van erfelijke aandoeningen bij huisdieren en dat zij zich voorafgaand aan de koop hierover goed laten informeren. Met dit doel heeft het LICG praktische documenten over erfelijke aandoeningen ontwikkeld. Daarnaast worden voor rashonden en raskatten zogenaamde rassenbijsluiters geschreven, waarin ook informatie over veel voorkomende ziekten en erfelijke aandoeningen te vinden is. Een aantal hiervan is gereed en op de website gepubliceerd. Op basis van die informatie kunnen mensen een weloverwogen keuze maken om een dier al dan niet te kopen en daarmee direct sturing te geven aan de markt. Dit is belangrijk omdat de markt voor huisdieren in grote mate een vraagmarkt is. De koper heeft daarmee direct invloed op het welzijn van huisdieren in Nederland.

En voor wie benieuwd is naar de antwoorden: De eerste stelling is een fabel, de overige stellingen zijn feiten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.licg.nl/221/praktisch/erfelijke-aandoeningen.html Bijlage:
* over_de_problematiek_en_oplossingen_van_erfelijke_aandoeningen5_01p df




Razende Robot Reporter