Kabinet kiest voor politieke achterkamer


Meer dan 2.500.000 kiezers worden aan de kant gezet! Kabinet kiest voor politieke achterkamer. Gemeenteraadsleden gaan waterschapsbestuur kiezen.

DEN HAAG, 20111120 -- Het Kabinet heeft vorige week besloten dat het bestuur van het waterschap in het vervolg indirect gekozen moet gaan worden. Bij de verkiezing van de Eerste Kamer, die indirect door de provincie besturen gekozen wordt, riepen politici in koor dat dit een achterhaald systeem is. Zelfs premier Rutte vond dat het zo niet langer kon. Nu vindt het Kabinet om onbegrijpelijke redenen hetzelfde kunstje, het waterschapsbestuur laten kiezen door de gemeenteraad, wel van deze tijd.

De relatief lage opkomst bij de vorige waterschapsverkiezingen zou het probleem zijn. De oplossing die gekozen wordt is gewoon niet meer stemmen! Zijn de eveneens lage opkomsten voor de verkiezingen van de provinciale staten en het Europees parlement voor het kabinet eveneens reden om die verkiezingen dan maar te schrappen? Een opkomst van 25% is niet hoog. Maar verkiezingen geven wel alle burgers de gelegenheid om te stemmen. Waarschijnlijk was driekwart van de Nederlanders dus gewoon tevreden over het uitstekende werk van de waterschappen. Bij de afgelopen verkiezingen hebben overigens maar liefst 2.500.000 Nederlanders hun stem wel uitgebracht! En die groep wordt het democratische recht tot stemmen ontnomen. De Algemene Waterschapspartij (AWP) stelde al eerder een beter alternatief voor. Houdt de waterschapsverkiezingen gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen: een dag van de lokale democratie.

Waterschappen heffen hun eigen belastingen, als uiting van onderlinge solidariteit in de verdediging tegen het water. Bij belasting heffen hoort verantwoording afleggen aan de burgers. En daar horen in een democratie verkiezingen bij. Wat het kabinet nu voorstelt is, vrij vertaald: "Wel betalen, maar niet stemmen”.

Als gemeenteraadsleden het waterschapsbestuur moeten kiezen, wordt dit een politiek bestuur. En dan wordt het waterbeheer een speelbal van de waan-van-de-dag van de politiek. Voor een land als Nederland, dat voor de helft van zijn grondgebied onder de zeespiegel ligt, is dat een dreigend perspectief. Het is niet voor niets dat in de Grondwet een zelfstandige plaats is ingeruimd voor de waterschappen.

De waterschapsbesturen zijn bovendien de oudste democratische structuren in Nederland. Historisch gezien had het waterbeheer en de belangenafweging die daarbij hoort de primeur van een gekozen bestuur, om goede redenen. Ons poldermodel is een wereldberoemd begrip! De AWP is speciaal opgericht om burgers een stem te geven in de waterschapsbesturen van alle 25 waterschappen in Nederland. De AWP is faliekant tegen getrapte verkiezingen, maar voorstander van vrije en directe verkiezingen.

Peter Vonk,
voorzitter Algemene Waterschapspartij.