Ingezonden persbericht


In première op het IDFA,
vanaf 5 januari 2012 te zien in de filmtheaters

Voor de première zondag 20 november 12:15 in Tuschinski 1 zijn nog enkele GRATIS toegangskaarten beschikbaar.

De maker is beschikbaar voor interviews

De film is ook digitaal te zien via de Cinema Delicatessen screeningroom

Mail naar monique@mvsp.nl

One Fine Day
in USA - Chili - Duitsland - China - Burma - Irak

Een urgente, cinematografische compositie over de kracht van het individu. De film toont met zes ontmoetingen met bijzondere gewone mensen uit verschillende culturen en geloofsrichtingen, hoe je met een klein gebaar een groot doel bereikt.

Een documentaire van Klaas Bense
Een productie van Eyeworks Film & TV Drama

Te zien tijdens het IDFA
Zondag 20 november - 12:15 - Tuschinski 1 (première) Dinsdag 22 november - 19:30 - de OBA
Donderdag 24 november - 15:15 - Munt 10
Zondag 27 november - 16:00 - Podium Mozaïek

Persvoorstelling
Donderdag 15 december - 10.30 uur - Het Ketelhuis
Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam

In de documentaire One Fine Day, onderzoekt regisseur Klaas Bense hoe frustratie en boosheid kunnen worden omgezet in verrichtingen ten voordele van onze leefomgeving. Wat kan een eenling doen? En wat zijn de consequenties voor de initiatiefnemer?

De film bestaat uit zes ontmoetingen met bijzondere gewone mensen uit verschillende culturen en geloofsrichtingen, die door middel van een kleine geweldloze daad een grote positieve invloed hebben uitgeoefend op onze samenleving.

John Carlos (66 jaar), de Amerikaanse zwarte atleet die tijdens de Olympische Spelen in 1968, op het erepodium, een bijzonder armgebaar maakte, de Black Power Salute. Hiermee vroeg hij aandacht voor de slechte positie van de zwarte bevolking in de VS.

Maria Jesús Sanhueza (21 jaar), organiseerde in 2006, als middelbare scholiere, uitsluitend via SMS en het internet, een demonstratie in Chili waarbij 800.000 schoolkinderen op straat verschenen.

Christian Führer (68), dominee van de Nikolai Kerk in Leipzig, initieerde in 1989, ten tijde van de DDR, een wekelijks vredesgebed voor andersdenkenden. De bijeenkomsten leidden tot stille tochten, die uitmondden in massabetogingen, die uiteindelijk de val van de Berlijnse Muur betekende.

Nic (24 jaar), een onopvallende Chinese jongen met alledaagse problemen, maar sterk sociaal voelend. Regelmatig plaatsen jonge Chinezen berichten over sociale misstanden in hun land, nadat die door de staatscensuur zijn verwijderd, heimelijk terug op het internet.

Ashin Kovida (28 jaar), een jonge Boeddhistische monnik, die stond aan de basis van het volksverzet in Birma, eind 2007.

Rania Ibrahim (18 jaar), een jonge Irakese zelfmoordterroriste, besloot in augustus 2008 op het allerlaatste moment, om zichzelf niet op te blazen.

Vanaf 5 januari 2012 is de film te zien in de filmtheaters. Distributie geschiedt via Cinema Delicatessen. De maker is beschikbaar voor interviews. Voor de voorstelling tijdens IDFA is een geldig toegangsbewijs noodzakelijk. Een screener kan men opvragen bij monique@mvsp.nl

Credits
Regie / scenario: Klaas Bense - Camera: Jackó van 't Hof - Montage: Sander Kuipers en Boris Gerrets - Muziek: Jannos Eolou - Producent: Janneke Doolaard voor Eyeworks Film & TV Drama in coproductie met Prime Time en BOS. Speelduur: 75'