Ingezonden persbericht


Tophuren op de wereldwijde kantorenmarkt wederom gestegen


. Sterk wisselend beeld per regio en per vastgoedmark; wereldwijde leegstandcijfers gedaald tot laagste niveau in twee jaar


. Tophuren op Nederlandse vastgoedmarkt stabiel, bij een leegstandcijfer dat oploopt naar 15,5 procent

Amsterdam, 18 november 2011 - De tophuren voor kantoorruimte stegen in het derde kwartaal van 2011 met 1,1 procent, dit gebeurde wereldwijd op 81 markten. Dit is het zevende opeenvolgende kwartaal waarin tophuren wereldwijd zijn gestegen. Dat betekent een stijging van 8,2 procent sinds de bodem van de markt werd bereikt in het vierde kwartaal van 2009 en een toename van 5,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De cijfers zijn afkomstig van de eerste editie van de Global Office Index van Jones Lang LaSalle.

De belangrijkste uitkomsten van de Jones Lang LaSalle Global Office Index zijn:


. Vastgoedmarkten vertonen grote verschillen, waarbij de opkomende markten in de BRIC-landen goed presteren ten opzichte van het voorgaande jaar. Huurgroei werd gemeten in Peking (+50,6 procent), Moskou (+41,2 procent), Sjanghai (+23,7 procent) en Sao Paulo (+20,4 procent). Andere markten in Asia Pacific noteerden eveneens positieve groei, waaronder Jakarta (+48 procent), Hongkong (+20,6 procent) en Manilla (+20,9 procent).


. De aanhoudend sterke positie van de wereldwijde technologiesector betekende ook voor Silicon Valley (+60 procent), Bangalore (+19,7 procent) en San Francisco (+17,1 procent) een positieve huurontwikkeling. En dankzij de vraag vanuit de consumptiegoederensector kende ook Perth (Australië) een sterke groei ten opzichte van het voorgaande jaar (+26,9 procent).


. De grootste driemaandelijkse huurdalingen zijn genoteerd in Mexico-Stad, Brussel, Dublin, Vancouver en Canberra (Australië) met afnames tussen 2 en 4 procent. In Nederland bleef de tophuur stabiel en was er alleen in Den Haag sprake van een toename met 2,4 procent. Incentives steunden ook in het derde kwartaal het stabiele niveau van de tophuur in Nederland.

"De meeste grote markten zijn beter in vorm dan in 2008, maar beleggers en bedrijven zijn afwachtend vanwege de huidige economische onzekerheid. Beleggers nemen minder graag risico's en zoeken hun toevlucht tot relatief veilig vastgoed, dat langjarig is verhuurd. Deze stemming krijgt nu invloed op besluitvorming bij bedrijven," aldus Arthur de Haast, hoofd van de International Capital Group bij Jones Lang LaSalle.

Ruben Langbroek, Director Research Jones Lang LaSalle Nederland, voegt hier aan toe: "Ondanks de tegenwind blijven wereldwijde beleggingsvolumes voor commercieel vastgoed, opnameniveaus, tophuren en kapitaalwaarden tot nu toe stabiel. De meeste markten blijven gestaag vooruitgang boeken in deze periode van verhoogde volatiliteit. Toch blijft het belangrijk om dit algemene beeld te nuanceren als wordt gekeken naar afzonderlijke regio's en vastgoedmarkten. De activiteit op de kantorenmarkt in Europa laat als gevolg van de onzekere economische situatie namelijk een structurele afname van de groei zien, in tegenstelling tot in de VS en de belangrijkste markten in Asia Pacific. In Nederland zien we bovendien dat tophuren onder druk staan, de opname van kantoorruimte blijft achter op de verwachtingen en sinds medio dit jaar vinden er nauwelijks beleggingstransacties plaats. In dat opzicht wijkt de Nederlandse situatie sterk af van het gemiddelde wereldwijde beeld."

Verwachting 2012

Jones Lang LaSalle voorziet voor 2012 nog steeds een huurgroei in de belangrijkste topmarkten. De verwachte toename voor de meeste grote kantorenmarkten loopt op tot wel tien procent, waarbij markten zoals Peking, Tokio, San Francisco en Toronto in 2012 potentiële uitschieters zijn. Dit in tegenstelling tot Hongkong en Singapore waar de huren de komende maanden mogelijk dalen. Ondanks signalen van stagnatie van de opname in de grote internationale zakencentra, is het gemiddelde wereldwijde leegstandspercentage met 13,8 procent op dit moment het laagst sinds twee jaar. Het prime segment op de volwassen kantorenmarkten kampt met krapte en de groei van de nieuwbouwvoorraad blijft hier vooralsnog laag. Jones Lang LaSalle verwacht dan ook dat de internationale markten goed zijn toegerust om hun huurgroeipatroon te kunnen voortzetten zodra het vertrouwen weer aantrekt.

Gelijktijdig met de Global Office Index verscheen Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective, een kwartaaluitgave die overzicht en inzicht geeft in de effecten van economische trends en ontwikkelingen op de wereldwijde vastgoedmarkt. Ook dit rapport spreekt van door sterk wisselende sentimenten gedreven vastgoedmarkten.


- einde bericht -