We willen minder eten verspillen, maar doen het niet
Persbericht van Milieu Centraal
Utrecht/Den Haag, 18 november 2011 - Jaarlijks gooien alle Nederlanders
samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw
onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. Toch zegt 80
procent van de mensen bereid te zijn om zelf minder te verspillen.
De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ruim veertig kilo goed
voedsel in de vuilnisbak. Dat is negen procent van het eetbare voedsel
dat we in huis halen. Daarnaast gieten we elk jaar nog eens een
onbekende hoeveelheid dranken (zoals koffie, sap en frisdrank) door de
gootsteen. Voedselverspilling is het weggooien van voedsel dat
opgegeten had kunnen worden. Een grote meerderheid van de mensen
onderschat de eigen voedselverspilling.
Waarom Nederlanders zoveel weggooien heeft meerdere oorzaken. Een
belangrijke oorzaak is te ruim inkopen. Aanbiedingen,
voordeelverpakkingen en andere voordeelacties verleiden tot te veel
kopen.
Consumenten denken zelf verspilling het beste te kunnen voorkomen door
met een boodschappenlijst de inkopen te doen. Bijna een kwart van de
consumenten gebruikt zelden of nooit een boodschappenlijst, en uit
onderzoek blijkt dat zij 40 procent meer weggooien dan de gemiddelde
consument.
Te veel koken is een andere oorzaak. Mensen weten niet hoeveel rijst of
pasta zij moeten koken en gooien het restant weg. Angst voor bederf is
ook een reden tot weggooien. Zodra de THT-datum is bereikt, gooit 20
tot 50 procent het voedsel meteen weg, zonder eerst te ruiken en te
proeven. Meer dan de helft van de mensen kent het verschil tussen de
THT- en TGT-datum dan ook niet.
Voedselverspilling voorkomen is goed mogelijk. Milieu Centraal en het
Voedingscentrum richten zich met de actie Eten is om op te Eten op het
verminderen van voedselverspilling. Het Voedingscentrum heeft een
nieuwe App 'Slim koken' om consumenten te helpen om op maat te koken en
eten op de juiste wijze te bewaren. Milieu Centraal heeft een
Weggooitest om het eigen weggooigedrag in kaart te brengen.
De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het onderzoek is mede
mogelijk gemaakt door Agro & Co.
Kijk voor meer informatie op www.EtenisomopteEten.nl.
*
Links:
http://www.EtenisomopteEten.nl
Razende Robot Reporter