Gemeente Barneveld


Benchmark Wet maatschappelijke ondersteuning

De gemeente Barneveld heeft in het afgelopen jaar samen met 154 andere gemeenten deelgenomen aan de basisbenchmark Wmo. De benchmark Wmo geeft informatie over de stand van zaken in onze gemeente en vergelijkingsinformatie met andere gemeenten. De benchmark laat zien dat de gemeente goed op weg is om haar eigen doelstellingen te behalen conform de Wmo-visie.

Inleiding

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is op 1 januari 2007 ingegaan. Die maatschappelijke ondersteuning wordt lokaal ingevuld en is onderverdeeld naar prestatievelden: `leefbaarheid en sociale samenhang', `jeugd', `toegang tot en levering van individuele ondersteuning', `mantelzorg', `vrijwilligerswerk', `wonen, zorg en toegankelijkheid', en `opvang'. In de benchmark is op systematische wijze informatie verzameld over deze verschillende prestatievelden.

Gemiddeld hogere score

De gemeente Barneveld scoort over het geheel genomen hoger dan het gemiddelde van de deelnemende gemeenten. Uitgesplitst naar de verschillende prestatievelden van de Wmo zijn de resultaten over het afgelopen jaar op het gebied van jeugd, ondersteuning mantelzorgers & vrijwilligers, algemene voorzieningen en opvang bovengemiddeld.

Op prestatieveld 1, sociale samenhang & leefbaarheid, is de score ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de deelnemende gemeenten. Bij de toegang tot en de uitvoering van individuele Wmo-voorzieningen is de score van de gemeente Barneveld lager dan gemiddeld. Om dit te verbeteren, is de gemeente Barneveld de pilot `Het Gesprek' gestart. Met nieuwe Wmo-klanten wordt thuis, in een `gesprek aan de keukentafel', samen de vraag van de klant verhelderd en een daarbij passende oplossing gezocht.

WMO uitgaven

Op (een aantal onderdelen van) de Wmo lijkt de gemeente Barneveld beduidend minder uit te geven dan andere deelnemende gemeenten. Deels is dit te verklaren door de wijze van boekhouden waardoor niet alle Barneveldse uitgaven in het kader van de Wmo mee tellen als Wmo-uitgaven. Denkt u hierbij aan wijkplatforms, buurtbudgetten en buurtbemiddeling. En deels is dit ook te danken aan een beperkter beroep van inwoners op Wmo-voorzieningen; wellicht door een grotere vraagverlegenheid en/of de sterkere sociale infrastructuur in de gemeente. Uit de rapportage blijkt bijvoorbeeld dat het aantal informatie- en adviesvragen en het aantal aanvragen voor voorzieningen in de gemeente Barneveld lager dan gemiddeld is en dat het aandeel mantelzorgers en vrijwilligers op het totaal aantal inwoners hoger dan gemiddeld is.