Gemeente Leeuwarden

Westerveld erfgoedgemeente 2011

Wethouder Isabelle Diks

De gemeente Westerveld is donderdag 17 november in Leiden als winnaar uit de bus gekomen als beste erfgoedgemeente van Nederland. De prijs werd gisteren in Leiden uitgereikt door staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Juryrapport

De jury (onder voorzitterschap van burgemeester Arno Brok van Dordrecht) benadrukte in haar rapport dat de jonge Drentse gemeente - met meer dan 20 kernen en dorpen - cultuurhistorie gebruikt als drager voor haar identiteit en als verbindende factor tussen haar kernen.

Leeuwarden

Leeuwarden was één van de negen genomineerde gemeentes; in totaal waren er 34 inzendingen. Naast Leeuwarden en Westerveld waren de mededingers bij de BNG Erfgoedprijs 2011: Alkmaaar, Apeldoorn, Borsele, Elburg, Hellevoetsluis, Venlo en Winterswijk. De redenen om Leeuwarden te nomineren werd door de jury aldus verwoord:

`Leeuwarden heeft een voorbeeldfunctie meent de jury. Al jaren is de gemeente Leeuwarden goed op weg. De diversiteit en de aanpak van de verschillende projecten zijn inspirerend. De gemeente Leeuwarden is op een volwaardige manier bezig met haar erfgoed, daarvoor grote waardering van de jury. Complimenten voor de aangeleverde publicaties `Eene menigte van stegen', `Sporen van joods verleden', `Sporen van de Nassaus'en `Sporen van Nieuwe Leeuwarders', deze zijn zeer handzaam en informatief. De jury is onder de indruk van de Blokhuispoort, bezet door kleine bedrijfjes. Ook de inzet met projecten voor de jeugd is sterk.'

Grote gemeenten niet persé beter dan kleine

Bij de algemene minpunten (in het algemene juryrapport) werd nog genoemd dat grote gemeenten het niet persé beter hoeven te doen dan kleine. Of dat het hebben van veel erfgoed een voorsprong geeft. `Integendeel: kleine gemeenten, met relatief weinig of eenzijdig erfgoed, blijken hun cultuurhistorische kernkwaliteiten wonderwel te kunnen uitbuiten. Het gaat er dus om wat je met je erfgoed doet, niet hoeveel je ervan hebt. En: sommige gemeenten hadden prachtige wapenfeiten ingediend, waarop ze daarna....flink bezuinigden. De jury begrijpt dat hier sprake is van veranderde omstandigheden, maar vindt ook dat dergelijke ingrepen geen BNG Erfgoedprijs verdienen.'