UMC Utrecht


1 Miljoen voor onderzoek jeugdreuma

Het Reumafonds steekt één miljoen euro in UCAN, een internationaal samenwerkingsproject om jeugdreuma aan te pakken. Dat maakt het Reumafonds op 18 november bekend tijdens zijn jubileumbijeenkomst in Den Haag. Ook het UMC Utrecht participeert in UCAN. Kinderreumatoloog prof.dr. Berent Prakken (UMC Utrecht) neemt namens UCAN de cheque in ontvangst.

UCAN is dit jaar opgericht om wereldwijd jeugdreuma in kaart te brengen. Over jeugdreuma en de behandeling ervan is nog weinig bekend. Kinderen met jeugdreuma worden behandeld als mensen met reumatoïde artritis die toevallig jonger zijn dan 18. Reumamedicijnen worden niet getest op kinderen, maar ze krijgen ze wèl. UCAN wil onderzoeken welke behandeling het beste voor kinderen is, zodat zij optimaal behandeld kunnen worden zonder bijwerkingen of lange termijneffecten. "Om dit te bereiken moet eerst iets anders worden bereikt. Namelijk dat wereldwijd geaccepteerd wordt dat géén medicijnen testen op kinderen onethisch is. En dat er dus juist wèl onderzoek gedaan moet worden bij kinderen om te weten welke medicijnen werken", aldus Berent Prakken. In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met reuma of artrose, onder wie 3000 kinderen. Per jaar komen er 300 nieuwe patiëntjes bij. Pijn en vermoeidheid zijn de voornaamste kenmerken van deze vaak onzichtbare chronische aandoening aan botten, gewrichten en spieren. Reuma is nog niet te genezen of te voorkomen.

UMC Utrecht
In het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar chronische inflammatie bij kinderen. Dit is een continue overreactie van het afweersysteem die leidt tot ernstige ontstekingen op verschillende plaatsen in het lichaam. Het gaat om ziekten als reuma, diabetes of ernstige darmaandoeningen. Er wordt onderzocht waar het immuunsysteem faalt en hoe het gerepareerd kan worden. Daarvoor moet een aantal belangrijke onderzoeksvragen worden beantwoord: `Hoe werkt het afweersysteem? Hoe verloopt het proces van een ontsteking? En hoe kunnen we dit vertalen naar nieuwe behandelingen en therapieën? Ook worden de latere gevolgen van de ziektes of van behandeling ervan onderzocht.

UCAN
UCAN is een initiatief van het Canadian Arthritis Network. Deelnemende landen zijn Canada, de VS, Engeland, Nederland en Italië. Het Reumafonds is momenteel de grootste financier van UCAN; het UMC Utrecht besteedt 400.000 euro aan dit project. Dankzij de ondersteuning van het Reumafonds verwacht UCAN dat ook andere bronnen aanvullende financiering zullen verstrekken.
vrijdag 18 november 2011