Wageningen Universiteit en Researchcentrum
kippenvlees veel duurzamer
PERSAANKONDIGING: Nieuwe houderijconcepten maken kippenvlees veel duurzamer
17 nov 2011
Open stalsystemen zonder antibiotica goed voor mens en dier
Kippenvlees kan veel duurzamer worden geproduceerd, in open systemen
die passen in het landschap, en vrijwel zonder antibiotica. In
samenwerking met pluimveehouders, toeleverende en verwerkende industrie
en maatschappelijke organisaties heeft Wageningen UR in het
interactieve ontwerptraject Pluimvee met Smaak twee praktisch
realiseerbare houderijconcepten voor vleeskuikens ontwikkeld die dat
mogelijk maken: de Som der Delen en de Windstreek. De productiekosten
zijn iets hoger, vooral omdat de kuikens veel meer ruimte krijgen en
langer leven. Dat kan worden gecompenseerd door de poot- en
vleugeldelen van de kip beter te benutten. Jonge koks hebben daarvoor
spannende productconcepten bedacht: WERELDelen, Vleeswaarden en
KipCulinair. Een consortium vanuit het bedrijfsleven heeft al een plan
voor realisatie en vermarkting van de Windstreek.
Feestelijke presentatie op 18 november (14.30-17.30 uur) in Bunschoten
Vrijdag 18 november presenteert het project Pluimvee met Smaak de
resultaten tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bunschoten met alle
betrokkenen, met onder meer een speciale videoboodschap van Bart Jan
Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren en nummer
twintig in de Duurzame 100 van dagblad Trouw in 2011. De jonge koks van
the Green Peas luisteren de bijeenkomst op met speciaal ontwikkelde
snacks.
* Plaats: Eemlandhoeve, Bisschopsweg 5b, Bunschoten
* Datum: vrijdag 18 november
* Tijd: 14.30-17.30 uur