Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Eindhoven, 17 november 2011
Kamp zet ondernemers en ouders in de kou; kwaliteit opvang in gevaar
Minister Kamp werpt nog een extra drempel op voor kinderopvangondernemers. Hij eist 25 miljoen van het garantievermogen bestemd voor de kinderopvang op. Dit komt bovenop de toeslagbezuinigingen en andere vraagbeperkende maatregelen. Die leggen flinke margedruk op kinderopvangorganisaties, die gemiddeld genomen toch al financieel kwetsbaar zijn. Dit heeft vooral gevolgen in grote steden en krachtwijken, waar ouders de opvang eerder opzeggen. Ondernemers zijn genoodzaakt te bezuinigen op kwaliteit, of locaties te sluiten. Ten koste van ouders en kinderen. Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft er bij de Minister op aangedrongen het garantievermogen voorlopig intact te laten. Met een borgstelling kunnen ondernemers hun financieringslasten verlichten ten gunste van moeilijk renderende locaties en investeringen in kwaliteit.
Minister Kamp communiceert zijn besluit in zijn Kamerbrief van vrijdag 11 november. Daarin benoemt hij onder andere de kwaliteit als een van de publieke belangen van kinderopvang. Kamp stelt vast dat de kans bestaat dat "..ondernemers, waar de winstmarges onder druk komen te staan, ervoor kiezen om te bezuinigen op de pedagogische kwaliteit, of minder rekening willen houden met wensen van ouders om kosten te besparen." Het Waarborgfonds herkent dit uit de praktijk, vooral in grote steden en kwetsbare wijken, waar organisaties zich gedwongen voelen te moeten bezuinigen op kwaliteit om hun voorzieningen in stand te kunnen houden. Meerdere organisaties hebben hierover de afgelopen maanden de noodklok geluid. De vrij beschikbare garantiecapaciteit van het Waarborgfonds is de afgelopen jaren tot nul gedaald. Om echter te kunnen investeren zijn kinderopvangorganisaties steeds vaker afhankelijk van de zekerheid van een borgstelling. Banken hebben de teugels flink aangetrokken. Vanwege st
rengere kapitaaleisen, maar juist ook door het wisselende overheidsbeleid. Het behoud van 25 miljoen garantievermogen, levert 75 miljoen borgstellingcapaciteit op, waardoor voor ruim 100 miljoen kan worden geïnvesteerd. Volgens SEO Economisch Onderzoek zou dit een gunstig effect hebben op Nederlandse economie en welvaart. Hierover is op 28 oktober in ESB een artikel verschenen. (Zie Butter, F., Koopmans, C. & Reinders, A. (2011), Het Waarborgfonds Kinderopvang, Economisch Statistische Berichten 96(4621), 28 oktober 2011.)