Nivel


Website volgt goed gebruik geneesmiddelen

17 november 2011 | Op de 3e Nationale Therapietrouw Conferentie is de TherapietrouwMonitor gelanceerd. Op deze website over goed geneesmiddelengebruik kunnen patiëntenorganisaties, artsen, apothekers, zorgverzekeraars en beleidsmakers informatie vinden over geneesmiddelengebruik en therapietrouw.

Een arts schrijft pillen voor om zijn patiënt te behandelen. Maar lang niet al die pillen worden werkelijk geslikt. Ze worden vergeten of de patiënt neemt ze liever niet. Om 'therapietrouw' beter bespreekbaar te maken en verbeteringen te volgen, heeft het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) de website www.therapietrouwmonitor.nl ontwikkeld. De website is een initiatief van de Landelijke taakgroep Goed Medicijngebruik. De ontwikkeling is gefinancierd door het ministerie van VWS.

Hoe beleeft de patiënt pil en zorg
De TherapietrouwMonitor biedt cijfers over het gebruik van geneesmiddelen voor professionals in de zorg, patiëntenorganisaties, onderzoekers en beleidsmakers. Centraal staat hoe patiënten de zorg rond geneesmiddelen en het gebruik ervan ervaren. Op de website komen vragen aan de orde zoals: beslissen patiënten mee over hun behandeling? Krijgen ze ondersteuning bij het gebruik van geneesmiddelen? Geven zorgverleners wel dezelfde informatie? Hoe regelmatig halen patiënten hun geneesmiddelen op bij de apotheek? Verder biedt de monitor een gevarieerd cijferoverzicht en een zoekfunctie.

Niet optimaal
Op diverse punten zijn verbeteringen mogelijk. De therapietrouw is niet optimaal en verschilt nogal per aandoening. Van de mensen met diabetes gebruikt een op de tien zijn medicijnen minder dan voorgeschreven. Van de mensen met depressie zijn dat er twee op de tien en van de mensen met astma of ADHD gebruiken zelf vier op de 10 patiënten hun medicijnen minder dan voorgeschreven. De website brengt de cijfers hierover bij elkaar.

Tandje erbij
"Er zijn de laatste jaren weinig veranderingen, er kan een tandje bij", stelt NIVEL-progammaleider Liset van Dijk. "Maar verbetering is mogelijk en dat moeten we binnen de zorg organiseren. We doen nu een meting en volgen de komende vijf jaar op therapietrouwmonitor.nl het effect van alle verbeterinitiatieven. We hopen dat zoveel mogelijk therapietrouwinitiatieven zich aanmelden, zodat we ze kunnen beschrijven. Dan krijgen we een zo compleet mogelijk overzicht van wat er in het land allemaal gebeurt. Met de monitor volgen we dan of de verbeterinspanningen op landelijk en regionaal niveau hun vruchten afwerpen."

Goede voorbeelden
Op de website zijn al verschillende therapietrouwbevorderende initiatieven terug te vinden. Zoals het medicijndoosje SenseMedic dat mensen een seintje geeft als ze hun pillen vergeten. Of het Servicerecept van SAL-apotheken, waarmee apothekers met patiënten en artsen een behandelplan opstellen, telefonisch contact onderhouden over hoe het gaat en de medicijnen op afspraak klaar maken in de apotheek, met daarbij een overzicht van de geneesmiddelen die de patiënt gebruikt. En een tiplijst voor dokters en patiënten afkomstig uit de internationale GULiVER-studie van het NIVEL, de Universiteit Utrecht, drie buitenlandse universiteiten en de NPCF, waarmee zowel arts als patiënt beter voorbereid het consult in kan gaan en het consult soepeler kan verlopen.

Actieve apotheker
Liset van Dijk: "Mensen zullen nieuwe initiatieven gaan merken. Apothekers zullen actiever worden, bijvoorbeeld patiënten bellen als ze hun medicijnen niet ophalen."

Subsidiënt

- Ministerie van VWS

Samenwerkingspartners
Landelijke Taakgroep Goed Medicijngebruik, naast het Ministerie van VWS en NIVEL bestaande uit:
- CG-Raad

- KNMP

- LHV

- LVG

- NHG

- NPCF

- Nefarma

- OMS

- V & VN

- ZN

- ZonMW

Databronnen

- CQ-index

- NPCG

- SFK

- Vektis