Openbaar Ministerie

Alle aangiftes tegen Talitha van Zon geseponeerd

17 november 2011 - Arrondissementsparket Haarlem

Het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol, heeft alle zaken tegen Talitha van Zon geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Het betroffen aangiftes van bedreiging, smaad/laster en mensenhandel.

De aangeefster en Van Zon waren in februari 2011 samen naar Tripoli (Libië) afgereisd en verbleven daar bij Mutassim Khadaffi. Het staat vast dat de twee samen naar Tripoli zijn gereisd en dat zij beiden wisten dat het doel van de reis was dat Van Zon daar van de Libiër een geldlening zou krijgen. Dat geld zou ingezet worden voor zakelijke doeleinden.

Bij terugkeer op 20 februari 2011 meldden aangeefster en Van Zon zich samen bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Aangeefster heeft daar verklaard te zijn verkracht door Mutassim Khadaffi.

Op 24 februari heeft aangeefster aangifte gedaan tegen Van Zon van bedreiging via sms-berichten. De officier van justitie ziet hier geen bedreiging in zoals bedoeld in het wetboek van strafrecht en heeft dit feit daarom wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Op 22 maart 2011 verklaarde aangeefster geen aangifte van verkrachting te willen doen tegen Mutassim Khadaffi.

Op 4 april heeft zij aangifte gedaan van mensenhandel tegen Van Zon. Aangeefster denkt achteraf dat ze was meegenomen naar Libië zodat zij verkracht kon worden. Het geld dat Van Zon van Mutassim Khadaffi kreeg zou dan ook geen geldlening zijn maar een betaling voor de verkrachting. Mensenhandel is uitbuiting (in dit geval seksuele uitbuiting). In het onderzoek is geen bewijs gevonden voor doelbewuste misleiding of misbruik door Van Zon ten opzichte van de aangeefster, met als doel (oogmerk) dat aangeefster uitgebuit zou worden. De officier van justitie heeft daarom dit feit (mensenhandel) geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Op 8 september 2011 heeft aangeefster aangifte gedaan van smaad/smaadschrift en laster. Van Zon zou een e-mail naar de media hebben verzonden over aangeefster. Gezien de journalistieke bronbescherming en omdat aangeefster zelf weigert te vertellen van wie zij de betreffende e-mail doorgestuurd heeft gekregen, zal hiernaar geen onderzoek worden gedaan. Daarnaast zou Van Zon op 6 september op haar Facebookpagina een bericht hebben gezet waarin volgens aangeefster haar eer/goede naam is aangetast. Het Openbaar Ministerie meent dat er geen zaken in het bericht staan die de eer of goede naam van aangeefster zouden kunnen aantasten. Er is derhalve geen sprake van een strafbaar feit. Ook deze aangifte is geseponeerd.

Aangeefster heeft gedurende het hele onderzoek veelvuldig contact gehad met het zedenteam van de Koninklijke Marechaussee. Ook zijn er in de maanden februari, maart, april en juni diverse gesprekken gevoerd met aangeefster. In de gehele periode is onderzoek verricht, wat onder meer bestond uit het horen van getuigen.

Van Zon werd tweemaal aangehouden en gehoord: op 28 februari 2011 op verdenking van bedreiging en op 27 september op verdenking van mensenhandel, smaad en/of laster. Zij werd 28 september weer vrijgelaten.


---

-------

Woordvoerer Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol, Natasja Keijzer