Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Verpleegkundige strafbaar als stervenshulpverlener

V&VN vindt het in leven roepen van een nieuwe groep stervenshulpverleners geen goed idee. Dit kan tot verwarring over bevoegdheden van verpleegkundigen leiden en is bovendien strafbaar volgens de Euthanasiewet. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer de voorstellen van de NVVE voor een levenseindekliniek en het burgerinitiatief `Uit vrije wil'.

V&VN heeft de voorstellen van de NVVE en `UIt vrije wil' bekeken op hun impact op verpleegkundigen en verzorgenden. Bij het initiatief `Uit vrije wil' is de stervenshulp bij voltooid leven niet voorbehouden aan de arts, maar een nieuwe categorie stervenshulpverleners. Deze hulpverlener is speciaal geschoold en kan een arts zijn, een geestelijk verzorger of een verpleegkundige. Een verpleegkundig mag onder de Euthanasiewet bij hulp bij zelfdoding niets, maar als zij ook stervenshulpverlener is lijkt zij opeens alles te mogen. Dit is wettelijk niet toelaatbaar. V&VN vindt creëren van een nieuwe groep stervenshulpverleners daarom verwarrend en niet verstandig.

Belangrijk signaal
Francis Bolle, woordvoerder V&VN: "In het initiatief `Uit vrije wil' zit een aantal cruciale verschillen met de Euthanasiewet. Dit initiatief heeft minder strenge eisen dan de Euthanasiewet. De rol van de arts lijkt gereduceerd tot slechts het voorschrijven van dodelijke middelen. De stervenshulpverlener verzorgt de rest van de procedure. Dat staat op gespannen voet met de beroepsverantwoordelijkheid van een arts en van de verpleegkundige." V&VN vindt dat de initiatieven van de NVVE en `Uit vrije wil' overigens wel een belangrijk signaal afgeven. De beroepsvereniging ziet het antwoord echter in de Euthanasiewet.

Binnen de grenzen van de wet
Volgens V&VN opereert het NVVE-voorstel voor een levenseindekliniek wel binnen de grenzen van de bestaande Euthanasiewet. De beroepsvereniging geeft er echter de voorkeur aan dat zorg rond het levenseinde zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de zorgvrager moet plaats vinden en niet in een aparte kliniek. Hierdoor wordt de zorg niet geconcentreerd op alleen levensbeëindiging, maar biedt ruimte voor alle vormen van zorg rond het levenseinde. De NVVE spreekt overigens in een geactualiseerd voorstel ook van ambulante teams.

Kennis over euthanasie
V&VN vindt het van groot belang dat zowel artsen als verpleegkundigen en verzorgenden goed op de hoogte zijn van de reikwijdte van de Euthanasiewet. Deze kennis is nu niet altijd aanwezig. Sinds een aantal maanden kunnen verpleegkundigen en verzorgenden met hun vragen rond euthanasie terecht bij de SCEN v&v-helpdesk, (020) 592 33 48.

Het V&VN Magazine van februari 2008 stond in het teken van het thema ethiek & dilemma's en besteedde aandacht aan euthanasie.

V&VN heeft een uitgaven rondom levenseinde

---