ChristenUnie



EU moet scherpst mogelijke sancties tegen Iraanse regime inzetten

iran donderdag 17 november 2011 15:46 Als je in Iran niet meeloopt met het dictatorduo Khamenei en Ahmadinejad heb je letterlijk geen leven. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in Straatsburg tijdens het debat over recente schendingen van mensenrechten in Iran. Van Dalen: ,,Niemand is veilig, vrouwen worden gestenigd en jongeren opgehangen. Van alle Iraniërs zijn bekeerde christenen misschien nog wel het meest kwetsbaar."

Van Dalen roept de Hoge Vertegenwoordiger mevrouw Ashton op om de scherpst mogelijke sancties voor het Iraanse regime in te zetten. ,,Daarnaast moeten de EU, en haar lidstaten, in de VN Veiligheidsraad hun uiterste best doen om China en Rusland ervan te overtuigen mee te doen met de sancties."

Aan het begin van dit jaar is Ahmadinejad een campagne tegen de christenen begonnen, aldus de Europarlementariër. ,,Vooral de huiskerken zijn de Iraanse leiders een doorn in het oog. Ahmadinejad riep op om `een eind te maken aan de ontwikkeling van het christendom in Iran'. Dit was geen loos dreigement. Zo zit Pastor Youcef Nadarkhani al twee jaar in de gevangenis en is vorig jaar ter dood veroordeeld omdat hij christen is geworden en zijn huiskerk wilde registreren. Verder zijn dit jaar al meer dan 200 christenen opgepakt. Veel van hen zitten nog steeds vast."

Vrijheid van religie

De aangenomen parlementstekst verzoekt Iran het recht op vrijheid van religie of geloof volledig te eerbiedigen. Het Europarlement verwijst naar het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, dat ook door Iran is ondertekend. Artikel 18 van dit verdrag legt uit dat godsdienstvrijheid ook inhoud de vrijheid van religie te veranderen. Dit is het grootste probleem voor christenen in Iran, waarvan naar schatting driekwart bekeerde moslims zijn.

Commissaris Maria Damanaki gaf aan dat de Europese Commissie zich op één lijn bevindt met het Europees Parlement. Iran moet voldoen aan de mensenrechten. Dat geldt volgens de Commissaris zeker in het geval van Pastor Youcef Nadarkhani. De EU heeft een dringend beroep op Iran gedaan om Nadarkhani vrij te laten. Deze zaak wordt op de voet gevolgd, zo benadrukte zij.

Eurofractie
Godsdienst en mensenrechten