Universiteit Leiden

Straatoverlast feller te lijf gaan of niet?

Bewoners van probleemwijken roepen lang niet zo luid om keiharde maatregelen tegen straatoverlast als politici soms beweren. En hoewel de media-aandacht steeds groter wordt, zijn de problemen niet verhevigd en voelen bewoners zich niet geterroriseerd. De Leidse criminologe Monique Koemans vergeleek de Nederlandse en Engelse aanpak van straatoverlast. Promotie op 17 november.

Repressievere maatregelen

Overlast door antisociaal gedrag op straat lijkt de afgelopen twintig jaar een steeds omvangrijker en ingrijpender probleem te zijn geworden. Bovendien wordt straatoverlast vaak gekoppeld aan problemen met jonge (Marokkaanse) immigranten.

Politiek debat

Uit Koemansâ promotieonderzoek blijkt dat in het politieke debat de bestaande regelgeving en de handhavingpraktijk als niet toereikend worden ervaren. Mede daarom worden nieuwe repressievere maatregelen ingevoerd, zoals de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast.

Minder nijpend

De politiek beroept zich daarbij op de publieke vraag om actie en de groei van het overlastprobleem. Maar uit Koemansâ analyse van het publiek discours komt naar voren dat bewoners uit probleemwijken overlast als een minder nijpend probleem omschrijven dan politici doen voorkomen.

Berichtgeving

Ook statistisch gezien is de daadwerkelijk ervaren straatoverlast in de afgelopen periode niet toegenomen. Koemans concludeert dat politici in de praktijk eerder blijken te reageren op alarmerende mediaberichtgeving over straatoverlast dan op een feitelijk publiek verzoek tot actie. Haar analyse toont een explosieve groei van berichtgeving over straatoverlast in de afgelopen twintig jaar.

Situatie in Engeland

Koemansâ onderzoekt laat ook zien dat in Engeland het migratiedebat nauwelijks een rol speelt bij de aanpak van straatoverlast. Die constatering is verrassend aangezien veel omstandigheden wel vergelijkbaar zijn groeiende media- en politieke aandacht terwijl het ervaren probleem niet groeit, oververtegenwoordiging van minderheden in het justitiële systeem. Het is daarom opvallend dat in tegenstelling tot hier, de Engelse media en politici straatoverlast-problematiek niet stelselmatig verbinden met jonge migranten, maar eerder met autochtone jeugd.

Bestaande instrumenten voldoende

Gezien uitkomsten van het onderzoek ligt invoering van verdergaande repressieve maatregelen, zoals de Engelse Anti-social behavior order, niet voor de hand. Het bestaande instrumentarium om straatoverlast aan te pakken ervaren de betrokkenen als voldoende.

Promotie

Donderdag 17 november 2011, 16.15 uur
Mw. M.L. Koemans
Titel: The War on antisocial behaviour
RechtsgeleerdheidÂ
Promotoren: prof.dr. J.P. van der Leun, prof.dr. L.M. Moerings