Ingezonden persbericht


Persbericht

Nijmegen, 16 november 2011

Duurzame nieuwbouw Sint Maartenskliniek van start

Afgelopen vrijdag, op de dag van Sint Maarten, vond de officiële aftrap plaats van de nieuwbouw van de Sint Maartenskliniek. Het nieuwe gebouw komt boven op de bestaande ondergrondse parkeergarage. Het gespecialiseerde ziekenhuis wil het gebouw, dat veel duurzame elementen krijgt, in het voorjaar van 2013 in gebruik nemen.

Een symbolische druk op de knop en een acrobatische act aan de hoge hijskraan vormden 11 november het officiële moment om te beginnen met de nieuwbouw. De Sint Maartenskliniek kampt met ruimtegebrek op de locatie in Nijmegen. Het succes van de topkliniek heeft ertoe geleid dat nieuwbouw noodzakelijk is om al het huidige personeel goed te kunnen huisvesten en het groeiend aantal patiënten goed te kunnen behandelen. Tot de nieuwbouw er is, maakt het ziekenhuis gebruik van twee tijdelijke gebouwen op het eigen terrein. Deze gebouwen worden afgebroken zodra de nieuwbouw klaar is.

De ondergrondse parkeergarage is een aantal jaar geleden zo gebouwd dat er een gebouw bovenop kan. De liften van de parkeergarage komen straks uit in de nieuwe ontvangsthal. Verder biedt de nieuwbouw onderdak aan het Reumacentrum (met uitzondering van verpleegafdeling G1), de Spoedeisende Orthopedische Hulp (SOH), de apotheek, het laboratorium, de staf Raad van Bestuur en vergaderzalen.

Duurzaamheid

De nieuwbouw sluit qua uiterlijk en stijl goed aan op de bestaande bouw van het ziekenhuis. Het is een evolutie en geen revolutie. Het grootste verschil tussen oud en nieuw zit in de duurzaamheid. Zo krijgt het gebouw een WKO-installatie (warmte-koude-opslag), waarbij het grondwater wordt gebruikt voor verwarming en koeling van het gebouw. In de zomer gebeurt dit door warm water in de grond op te slaan en koud water eruit te halen om te koelen. In de winter gebeurt het tegenovergestelde. Een ander voorbeeld van duurzaamheid is het zogeheten intelligente gebouwbeheersysteem (GBS). Dit GBS regelt de klimaatinstallaties, de zonwering én de verlichting. Dit laatste op basis van aanwezigheidsdetectie en de hoeveelheid daglicht die naar binnen komt. Hiermee wordt op een efficiënte en kostenbesparende manier omgegaan met elektriciteit. De installaties zijn flexibel aangelegd. Daardoor zijn uitbreidingen en/of wijzigingen achteraf relatief eenvoudig te realiseren. Kortom, de nieuwbouw is klaar voor de toekomst!

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Woerden is als enige ziekenhuis in Nederland volledig gespecialiseerd in houding en beweging. Patiënten kunnen bij het ziekenhuis terecht voor behandeling van eenvoudige tot zeer complexe aandoeningen op het gebied van orthopedie en reumatologie. De vestiging in Nijmegen heeft daarnaast een revalidatiecentrum voor revalidatie na ziekte, een ongeval of hersenletsel..