Gemeente Capelle a/d IJssel

PERSBERICHT

Wethouder Eerdmans: "Onmisbare rol bij bestrijden dierenleed"

Pilot dierentoezichthouders succes

Het aantal meldingen van dierenleed is toegenomen, er is sprake van een goede samenwerking tussen de dierentoezichthouders met andere lokale organisaties en de meeste gevallen van dierenleed zijn door gesprekken, waarschuwingen of door het inschakelen van hulpverlening opgelost. Deze resultaten zijn opgetekend in de tussentijdse evaluatie na 7 maanden van de pilot dierentoezichthouders in Capelle aan den IJssel. "Daarmee is de proef wat mij betreft nu al geslaagd. Het doel is immers een actieve bijdrage te leveren aan de bestrijding van dierenleed." stelt wethouder Eerdmans (Dierenwelzijn). "Mijn conclusie is dat ze een onmisbare rol spelen bij het bestrijden van dierenleed, tussen politie en welzijnswerk in", aldus wethouder Eerdmans. "Daarom moeten hun speciale bevoegdheden een structureel karakter krijgen".

De dierentoezichthouders zijn - als eerste in Nederland - in februari begonnen met hun werk. In totaal ging het in de afgelopen 7 maanden om 75 meldingen van dierenleed in Capelle. Dat is een forse toename ten opzichte van vorig jaar (15 meldingen). Op vordering van de toezichthouders werden 24 schuren, stallen of hokken geopend en 10 keer werd een terrein betreden zonder voorafgaande toestemming van de eigenaar. Daarnaast zijn 12 meldingen gemaakt van bijtincidenten met honden,opgevolgd door 3 muilkorfgeboden en 4 aanlijngeboden.

Overlastgevende panden
Het blijkt dat de aard en omvang van de meldingen van dierenleed verschilt. Het varieert van gevallen waarin niets mis blijkt te zijn tot gevallen die ernstig zijn te noemen. De sociale leefomgeving blijkt vaak een belangrijke rol te spelen in het werk van de dierentoezichthouders. Dan monitoren ze de omstandigheden en ondernemen waar nodig actie naar andere instanties. Soms wordt een melding van overlast gedaan, waar de dierentoezichthouders worden bijgeroepen omdat er ook sprake is van dierenleed, zoals slecht verzorgde honden of katten die in hun eigen uitwerpselen moeten leven. Ook omgekeerd blijkt dierenleed soms niet op zichzelf te staan: dan melden de dierentoezichthouders een kwestie aan bij het "stedelijk overleg overlastgevende panden" of het regionale zorgnetwerk. Inwoners van Capelle, maar ook tal van organisaties weten de dierentoezichthouders te vinden. Omgekeerd hebben de dierentoezichthouders nadere samenwerking gezocht en gekregen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de Dierenambulance, het asiel, dierenartsen en tal van maatschappelijke organisaties. De samenwerking is nodig voor de juiste vervolgacties zoals bemiddelings- of zorgtrajecten.

Speciale bevoegdheden
De Capelse dierentoezichthouders zijn niet full-time met dierenleed bezig. Zij zijn als opsporingsambtenaar in algemene dienst van de gemeente en hebben, na een speciale opleiding, hun werk bij het gemeentelijke handhavingsteam uitgebreid met het werk als dierentoezichthouder. Vanwege deze proef kregen ze bestuursrechtelijke toezichthoudersbevoegdheden van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zoals het mogen betreden van erven of open maken van stallen of hokken om vermoedens van dierenleed te kunnen onderzoeken. Daarnaast kunnen de dierentoezichthouders ook proces-verbaal opmaken bij overtredingen en verwaarloosde dieren in beslag laten nemen. Via telefoonnummer 010-2848111 of het e-mailadres dierenleed@capelleaandenijssel.nl kunnen de meldingen worden gedaan. Ook wordt inmiddels samengewerkt met de landelijke Dierenpolitie die sinds dinsdag bereikbaar is via het landelijke nummer 144. In maart 2012 zal de proef samen met het ministerie van EL&I en de Dierenbescherming worden geëvalueerd. De tussentijdse evaluatie is deze week besproken in het college.