Persbericht
Een screener (film op dvd als viewingcopy)
kunt u opvragen bij
De makers, waaronder de in Nederland wonende broer / zoon van de geportretteerden, zijn beschikbaar voor interviews
Daughters of Malakeh
Een intiem portret over twee zussen, moderne vrouwen in het hedendaagse Iran en hun verlangen om hun eigen leven zelf vorm te geven en de dilemma's die dit met zich meebrengt.
Een film van de Nederlandse Jet Homoet &
de in Nederland wonende Sharog Heshmat Manesh,
broer van de twee zussen
Te zien tijdens het IDFA
woensdag 16 november - 17:45 - Munt 9
Vanaf 8 december te zien in de filmtheaters
()
De film Daughters of Malakeh toont hoe vrouwen in het hedendaagse Iran worstelen tussen twee werelden om de zeggenschap over hun eigen leven te houden. De 45-jarige Maryam, haar 28-jarige zus Ghazal en hun moeder Malakeh dragen in de Iraanse buitenwereld de verplichte hoofddoek en houden zich aan de strenge regels van de staat. Maar in de binnenwereld van de familie zijn het deze drie vrouwen die bepalen wat er gebeurt. Wanneer kostwinner Maryam wil gaan trouwen, blijkt hoezeer deze twee werelden met elkaar botsen en dat brengt de hele familie in beweging.
Een van de familieleden is Sharog Heshmat Manesh, die in Nederland woont. Via deze broer, zoon en co-regisseur betreden we een binnenwereld die normaal gesproken gesloten blijft. Daughters of Malakeh is daardoor een unieke blik op Iraans familieleven. Vanaf 8 december is de film te zien in de filmtheaters. Distributie geschiedt via Cinema Delicatessen. De makers zijn beschikbaar voor interviews. Voor de voorstelling tijdens IDFA is een geldig toegangsbewijs noodzakelijk. Een screener kan men opvragen bij
()
Synopsis
Wanneer zijn lievelingszus Maryam aankondigt te gaan trouwen, vertrekt Sharog Heshmat Manesh samen met zijn Nederlandse vrouw, filmmaakster Jet Homoet, en hun zoontje naar zijn geboorteland Iran om zijn zus bij te staan. Maryam en Sharog behoren tot de acht kinderen van moeder Malakeh en haar man Reza Heshmat Manesh, thans wonend in de middelgrote stad Fardis. De familie komt uit de gegoede middenklasse, maar heeft in de loop der jaren, zoals vele Iraanse families, door onverwachte ontwikkelingen en oorlog, een aantal flinke klappen te verduren gekregen. De ruggengraat van de familie wordt gevormd Maryam en haar jongere zus Ghazal, die beiden nog thuis wonen.
Maryam is 45 jaar en een zeer onafhankelijke vrouw met een goede baan, die als kostwinner jarenlang de beslissingen voor de familie heeft genomen. Ze wil haar eigen leven gaan leiden nu ze een geschikte man ontmoet heeft. Maryam realiseert zich maar al te goed dat haar leeftijd en haar onafhankelijke houding haar geen voordelen bieden als het gaat om haar kansen op de huwelijksmarkt. Een eerdere kandidaat schrok terug vlak voor de bruiloft, en ook met deze nieuwe man komt de prille relatie op scherp te staan door Maryam's eisen met betrekking tot de huwelijkse voorwaarden, waarin ze o.a. een scheidingsclausule wil vastleggen. Zal het huwelijk ooit voltrokken worden? En zal Ghazal in de voetsporen van haar oudere zus treden?
In deze film, waarin de vertrouwensrelatie tussen makers en hoofdpersonen cruciaal was, wordt de kijker een unieke blik gegund op de doorgaans voor buitenstaanders gesloten binnenwereld van een Iraans gezin. Het wordt duidelijk dat vrouwen in hedendaags Iran leven tussen twee werelden; buitenshuis volgen ze de regels van de islamitische staat, maar binnenshuis gaat de hoofddoek af en maken de vrouwen de dienst uit.
Credits
Regie / scenario: Jet Homoet & Sharog Heshmat Manesh - Camera: Jet Homoet - Geluid; Ludo Keeris - Montage: Danniel Danniel - Uitvoerend producent: Harmen Jalvingh, Katayoon Shahabi - Eindredaktie; Margje de Koning - Producent: JB Macrander - Een coproductie van Bonanza Films & IKON tot stand gekomen met steun van Nederlands Filmfonds & CoBO Fonds- Speelduur: 78'
Regisseur Jet Homoet
Na het afronden van haar studie Audio-Visual design aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, volgde Jet Homoet de post-graduate documentaire-opleiding aan de National Film and Television School, Beaconsfield, in Engeland. Haar eindexamenfilm 'That Fire Within' was de eerste van meerdere films over gewone vrouwen met een levensmissie. Met gebruik van een directe en intieme filmstijl zet Jet Homoet deze vrouwen tegen het licht van specifieke sociale en politieke omstandigheden en geeft daarmee inzicht in hun moed en de volharding.
filmografie
2011 Daughters of Malakeh, Iran, 78' & 58', HD. IKON televisie -regisseur, camera
2002 Tara, Nederland, 75' & 56', digibeta. NMO televisie -regisseur, camera
1999 Sweet Cécile, Nederland, 80' & 52', digibeta. NCRV televisie -regisseur, camera
1996 Meerzicht, Nederland, 80' & 50', S16mm. HUMAN televisie -regisseur, camera
1993 That Fire Within, Namibië, 62', 16mm.
-regisseur, camera, geluid
IDA award Los Angeles, Cinéma du Réel; NY Film Academy Prize.
1990 Not My Living Self, Nederland, 63', 16mm.
-regisseur, camera, geluid
IDFA 1991; Special Jury Mention
Co-regisseur Sharog Heshmat Manesh
Sharog Heshmat Manesh is een Iraanse Nederlander. Hij studeerde Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na het afronden van zijn studie in 1996, verschoof zijn interesse naar de visuele sociologie. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over culturele en kunstzinnige expressie van migranten in Nederland. Hij legt daarbij de focus op tekst gekoppeld aan beeldtaal en onderzoekt hoe menselijke gevoelens in beeld worden weergegeven. Het resultaat laat zien hoe migranten een deel van de eigen geschiedenis ontberen in het nieuwe land. Door het maken van een film over het leven van zijn twee zussen in Iran, wil Heshmat Manesh een deel van zijn familiegeschiedenis introduceren in zijn nieuwe vaderland en hoopt hiermee nieuw licht te werpen op een leven en cultuur die in vele manieren van de onze verschilt, maar die tegelijkertijd eenzelfde menselijke strijd en zoektocht naar geluk laat zien.
Filmdebuut
2011 Daughters of Malakeh, Iran, 78' & 58', HD, IKON televisie. -co-regisseur