D66

woensdag 16 november 2011

Maak banken zelf verantwoordelijk

D66-Kamerlid Wouter Koolmees stelt vandaag voor dat er een bankenunie komt in Europa om te voorkomen dat banken zich onverantwoordelijk gedragen, omdat ze weten dat de belastingbetaler garant voor hen staat. Als de EU-lidstaten één stabiliteitsunie van banken vormen, wordt de financiële sector als geheel robuuster en komt het betalingssysteem niet in gevaar als er een bank failliet gaat. Minister De Jager geeft zojuist tijdens het debat aan positief tegenover het plan van Koolmees te staan.

Spaargeld

Tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009 redde de Nederlandse overheid banken als ABN Amro en ING, omdat het kabinet een faillissement te risicovol achtte voor de stabiliteit van de financiële sector en het betalingsverkeer. D66 stemde voor de steunoperaties, omdat de sociaal-liberalen geen risico wilden nemen met spaargeld en opgebouwde pensioenen. Koolmees wil voorkomen dat dergelijke steunoperaties in de toekomst weer nodig zijn: "Als banken slecht presteren of te veel risico nemen, zouden ze net als andere bedrijven failliet moeten gaan. Het is onbevredigend dat de belastingbetaler in 2008 in feite gedwongen werd slecht presterende banken te redden om spaar- en pensioengelden te redden. Daarom kom ik nu met een plan voor een robuuster financieel systeem, zodat banken failliet kunnen gaan zonder dat spaar- en pensioengeld in gevaar komen. Ik verwacht dat banken zich dan ook verantwoordelijker zullen gedragen."

Federal Deposit Insurance Company

In de Verenigde Staten bestaat het systeem dat Koolmees voorstelt al: de Federal Deposit Insurance Company. Daar gaan ook elk jaar enkele banken failliet, zonder dat dit tot problemen leidt voor (spaar)rekeninghouders. Koolmees: "Veel banken werken in meerdere landen van Europa, maar doen een beroep op één land als ze in de problemen komen. Hierdoor komen landen meteen in de gevarenzone als een bank failliet dreigt te gaan. Door één bankenunie te maken, raken overheden minder snel betrokken bij een financiële crisis en raken landen minder snel besmet met problemen uit de bankensector." De sociaal-liberaal wil de bankenunie onderbrengen bij European Banking Authority, zodat er geen nieuwe instelling nodig is.