Woningcorporatie Ymere

Adviesraad Haarlem: jongeren en de gebouwde omgeving

16-11-2011

De Adviesraad van Haarlem is dit jaar in het leven geroepen om Ymere bij te staan in het vormgeven van haar beleid in Haarlem.

Tijdens een van de bijeenkomsten met de Adviesraad kwam kort het thema jongeren en hun omgeving ter sprake. De Adviesraad vond dit een mooi thema om een keer verder uit te diepen. En waar kan dit beter dan in het Sterren College Haarlem, waarvan Adviesraad-lid Andre van Zon directeur is.

Sterren College
Bij het ontwerp van dit nieuwe schoolgebouw is nadrukkelijk nagedacht over een stimulerende omgeving voor jongeren. Transparantie, ontmoeten en leerlingen als eigenaar van de school staan hier centraal. Dit laatste wordt bewerkstelligd door de unit-opzet van de school. De verschillende disciplines hebben een vaste plaats (unit), waar de leraren naar toe komen om les te geven. Leraren helpen elkaar doordat er in een unit altijd meerdere lessen plaatsvinden en dus ook meerdere leraren aanwezig zijn. Deze opzet wordt door de leerlingen erg gewaardeerd.

NL Architects
Vervolgens nam Kamiel Klaasse het woord. Deze architect van NL Architects gaf een paar voorbeelden van plekken van jongeren in de gebouwde omgeving. Een Grand café met daarboven een opvallend basketbalveld in de Uithof in Utrecht en de A8ernA in Koog aan de Zaan. Een onder de snelweg gesitueerde supermarkt, bloemenshop en een graffitidomein voor jongeren om te skaten, basketballen en straatvoetballen.

Brainstorm
Na de twee inspirerende verhalen was de Adviesraad aan de beurt om te brainstormen over de aanpak om te komen tot goede locaties voor jongeren. Plekken waar ze zich thuis voelen en gebruik van willen maken. Volgens de Adviesraad is het belangrijk om eerst een aantal locaties te identificeren die geschikt zijn voor jongeren en waar ze zich nu al begeven. Dit kunnen zowel plekken zijn die een beetje weggestopt zijn, zodat de jongeren geen overlast veroorzaken en zich vrij kunnen voelen. Maar juist ook heel zichtbare plekken, waar ze trots op kunnen zijn. Een andere tip is om verschillende activiteiten op een dergelijke locatie te clusteren of te combineren. Te weinig mogelijkheden op een jongerenplek is altijd slecht, dat roept vandalisme op. Hoe gewaagder en gevaarlijker, hoe aantrekkelijker voor jongeren. Dit geldt voor alle leeftijden. Door creatief en gedurfde plekken te ontwerpen, kan hieraan worden voldaan.

Betrekken
Volgens de Adviesraad is het verstandig om zoveel mogelijk partijen bij de visievorming op jongerenplekken te betrekken. Dus met behulp van scholen, kunstenaars, ondernemers e.d. En natuurlijk ook de jongeren zelf! Door hen te inspireren om zelf met plannen en ideeën te komen, ontstaan er plannen die daadwerkelijk voorzien in een behoefte. Ook het organiseren, of jongeren zelf laten organiseren, van activiteiten die aansluiten op de belevingswereld van de jongeren vergroot de aantrekkelijkheid. De Betere Buurtprijs kan hier wellicht in voorzien. Tot slot is het volgens de Adviesraad belangrijk om een bepaalde identiteit mee te geven aan de plek, zoals bijvoorbeeld Marokkaanse architectuur of graffiti. Dit vergroot de trots bij de jongeren voor die plek.