Onderbenutting arbeidspotentieel ondermijnt economische groei

Persbericht van Uitgeverij Thoeris B.V.

We benutten maar 60 procent van de talenten in de samenleving. Deze onderbenutting belemmert de economische groei en verlaagt het rendement van publieke investeringen in onderwijs, zorg en sociale zekerheid. Dat stelt sociaal geograaf Jaap Geerlof, oprichter en bestuursvoorzitter van B&A, in zijn boek De 60%-maatschappij, Einde aan de talentverspilling! dat op 17 november verschijnt. Zo'n 17 procent van de potentiële beroepsbevolking heeft een of andere vorm van een uitkering. Daarbovenop heeft meer dan een miljoen mensen geen werk maar ook geen uitkering. Veel mensen met deeltijdbaantjes zouden graag meer uren willen werken. En zo'n 25 procent van de werkzame beroepsbevolking werkt onder zijn niveau of heeft een baan waarin de eigen talenten niet tot ontplooiing komen, constateert Geerlof in zijn boek. Gezien de voortgaande vergrijzing, de huidige economische situatie en de geringere economische groei in de komende jaren is deze onderbenutting onhoudbaar, meent hij. Maar ook voor de steeds belangrijker wordende individualisering, zelfverwerkelijking en zingeving is het volwaardig benutten van de latenten van onze burgers onontbeerlijk. Bovendien kosten mensen die hun talenten niet benutten de samenleving veel geld aan uitkeringen en de publieke voorzieningen waarvan ze meer gebruik maken, in plaats dat ze toegevoegde waarde kunnen leveren.
De overheid faalt in haar taak om talentbenutting voldoende te faciliteren. Hoewel er de afgelopen twintig jaar steeds meer geld in het publieke domein is gestoken, is het rendement ervan steeds geringer is geworden. Er is een radicale verandering nodig. De overheid dient haar werkwijze veel meer te richten op de netwerksamenleving die aan het ontstaan is onder invloed van de globalisering en informatisering en meer gebruik maken van de kwaliteiten van burgers en van het bedrijfsleven.
Het boek van Geerlof is een dringend appel aan bestuurders en politici om het roer om te gooien. Hij beschrijft het recept van de toekomstige overheid, zowel van bestuur en beleid als van de uitvoering van publieke diensten. Dat zal leiden tot volwaardige participatie van iedereen, aldus de auteur. Hierdoor zal de groeiende vraag naar collectieve voorzieningen, zoals gezondheidszorg, speciaal onderwijs en verslavingszorg worden gekeerd en het kostenplaatje voor publieke voorzieningen van de overheid fors dalen.
Geerlof fileert in zijn boek een aantal sectoren binnen het publieke domein en wijst de pijnpunten aan. Hij baseert zijn visie op talrijke onderzoeken en op twintig jaar ervaring als onderzoeker, adviseur en vernieuwende uitvoerder van maatschappelijke dienstverlening in de publieke sector met zijn bedrijf B&A.
Geerlof schetst ook de oplossingen. Zo ontwikkelde B&A als een van de eerste een resultaatgerichte uitvoeringspraktijk voor het lokale zorg- en welzijnswerk, die vervolgens met minder mensen meer output leverde dan bestaande uitvoerders. En B&A schetste de contouren van 'de nieuwe jeugdzorg', en was mede initiator van 'De werkschool', om arbeidsparticipatie te bewerkstelligen voor kinderen in het speciaal onderwijs, die voorheen de Wajong in zouden stromen. Kortom: het kan anders. Het talent is er. Het hoeft alleen aangeboord en ontwikkeld te worden.

*

Links:
http://www.de60procentmaatschappij-congres.nl



Razende Robot Reporter