SGP


Prostitutiebeleid

De legalisering van prostitutie heeft geen oplossing gebracht, maar de problemen verergerd.
Dat zei Kees van der Staaij bij het âprostitutiedebatâ in de Tweede Kamer. De SGP zet zich ook dit jaar weer in voor het behoud van uitstapprogrammaâs voor prostituees. Van der Staaij wees er verder op dat uit alles blijkt dat de hele prostitutiebranche is verweven met grootschalige mensenhandel en zware criminaliteit. Daarom moet er meer werk gemaakt worden van opsporing, vervolging én hogere straffen.
---

AO Prostitutie
C.G. van der Staaij (SGP)
16 november 2011

Gisteren heeft mevrouw Genova een zwartboek mensenhandel aangeboden aan de Kamer. Daarin schetst zij, evenals in haar boek âVrouwen te koopâ de schokkende problematiek van mensenhandel in ons land. Wie haar verhalen leest, moet wel tot de overtuiging komen dat legalisering van prostitutie geen oplossing gebracht heeft, maar eerder een probleem gecreëerd. Zeer veel vrouwen werken illegaal in de prostitutiesector. De zogenaamde vrijheid om prostituee te zijn, blijkt een kille, papieren werkelijkheid.
Liever zagen wij een Zweeds model waarin klanten van prostitutie strafbaar zijn. Zolang dat niet het geval is, bepleiten wij strenge maatregelen tegen pooiers, en een toereikend aanbod van uitstapprogrammaâs.

Registratie en vermoedens mensenhandel
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel over prostitutie nog in behandeling. De burgemeester van Amsterdam heeft aandacht van de minister gevraagd voor problemen die bij de uitvoering zullen ontstaan. Wij delen zijn mening dat registratie bij een vermoeden van slachtofferschap van mensenhandel verkeerd is. Dit sluit precies aan bij ons amendement bij de wetsbehandeling. Wie weet dat prostituees onder dwang staan en hen toch registreert, werkt feitelijk mee aan mensenhandel. De SGP steunt zijn pleidooi voor een âpassend zorgpakketâ.
Ook vraagt hij in zijn brief aandacht voor verplichte registratie in de plaats waar de betrokken prostituee werkt. Is hij het met ons eens dat een passend zorgaanbod en opsporingsactiviteiten rond mensenhandel alleen effectief zijn als de werkplek ook is in de gemeente van inschrijving? Want wat heb je aan een zorgaanbod als niet duidelijk is waar de prostituee werkzaam is?

RUPS-gelden uitstapprogrammaâs en opvang
We zijn blij dat de uitstapprogrammaâs succesvol zijn. De SGP zet zich hier altijd graag voor in. De minister zet zich in voor een warme overdracht van uitstapprogrammaâs , zodat structurele borging op lokaal niveau plaatsvindt. In de praktijk horen we uit bijvoorbeeld Deventer dat die overdracht helemaal niet âwarmâ is. De toekomst is onzeker. Bovendien is er geen financiering van de werkbegeleiding. Borging op landelijk niveau is gewoon het beste, zoals ook het evaluatierapport zegt. Vooral ook omdat prostitutie en mensenhandel nauw samenhangen. Mensen die wonen in gemeenten zonder programma, hebben anders geen hulp.

Er is sprake van lange wachtlijsten voor slachtoffers van mensenhandel en snel wisselende opvangplekken. Graag op dit punt aandacht van deze minister in samenwerking met zijn collega van VWS om voldoende opvang én rust te creëren, zodat een vertrouwensband met de hulpverleners kan ontstaan

Mensenhandel
Mevrouw Genova signaleert ook angst bij burgers en ambtenaren om mensenhandel door te geven en onbekendheid met de beste plaats om te melden. Welke stappen onderneemt de minister om hier verandering in aan te brengen? Wat vindt hij van haar voorstel van een centraal (anoniem) aanmeldpunt? In de Korpsmonitor staat dat slechts 13 korpsen tevreden zijn over de bereikbaarheid van Comensha, met name omdat er alleen tijdens kantooruren bereikbaarheid is, terwijl de problematiek vooral buiten de kantooruren speelt. Wil de minister hier verandering in aanbrengen? Andersom dient er ook meer aandacht te zijn voor de aanlevering van gegevens door de politie bij deze organisatie.

Bestrijding mensenhandel is een prioriteit, maar vaak hebben makkelijker zaken prioriteit. Hier moet verandering in komen. Ook de straffen zijn nog steeds erg laag. Hogere maximumstraffen zijn natuurlijk goed, maar dit betekent nog geen zwaardere strafoplegging. Wil de minister de Kamer informeren over mogelijkheden om vrijgekomen mensenhandelaren te blijven volgen in hun gedrag, zoals dit bijvoorbeeld bij zedendelinquenten ook kan?

Wat gebeurt er concreet op het terrein van de samenwerking en opsporing door politie en justitie in het buitenland?

Kamer van Koophandel en Belastingdienst
De SGP is blij dat ook het contact met de Kamers van Koophandel is opgepakt om preventief actie te ondernemen bij een vermoeden van mensenhandel. Kan de minister ook toezeggen dat de informatie door de Kamers van Koophandel ook daadwerkelijk mondeling gebeurt, zodat het afnemen van eventuele folders geen probleem oplevert? Zijn er behalve het moment van eerste inschrijving nog meer contacten met de Kamer van Koophandel? Wordt er ook een actief opsporingsbeleid gevoerd? Welke mogelijkheden heeft een individuele werknemer bij de Kamer van Koophandel om vanwege gewetensbezwaren te weigeren een vrouw in te schrijven?

Het beeld van de Belastingdienst is ook niet zo mooi. In de Korpsmonitor staat dat er nauwelijks contacten zijn met de Belastingdienst. Hoe kan dit? Waarom wordt er niet meer gebruik gemaakt van de gegevens over inkomensstromen die de Belastingdienst heeft? Graag een betere samenwerking tussen politie en Belastingdienst. De Minister geeft aan dat de ketenpartners de aanbevelingen uit de Korpsmonitor zullen betrekken bij het verder versterken van de aanpak van mensenhandel. De SGP vindt dat nog vaag klinken. Graag de toezegging dat de minister ons voor het einde van het jaar meldt wat er concreet opgepakt is.

Abortus
Bij de Begroting VWS hebben we vorige week aandacht gevraagd voor het probleem van gedwongen abortussen bij prostituees. Wij zijn blij dat het afgelopen jaar de richtlijnen voor signalering van dwang bij abortus zijn aangescherpt. Is deze minister bereid te bevorderen dat bij signalering door een abortuskliniek van dwang meteen adequaat in te grijpen en onderzoek te starten naar strafrechtelijke vervolging voor de betrokken pooier(s)?

Ten slotte vragen wij de minister of hij op al de punten uit het zwartboek van mevrouw Genova wil reageren welke mogelijkheden voor verbetering hij ziet.