FNV

Persbericht:

FNV start eigen onderzoeksbureau

Na een aanloopperiode van ongeveer een jaar heeft de FNV een eigen wetenschappelijk bureau opgericht. De Burcht, wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging zal zich voornamelijk gaan richten op de strategische vragen rond arbeidsverhoudingen in Nederland. Het wetenschappelijk bureau staat onder leiding van Professor Paul de Beer (UvA) en is gehuisvest in het gelijknamige gebouw de Burcht van Berlage in Amsterdam, dat onlangs na een ingrijpende restauratie is heropend.

Het wetenschappelijk bureau de Burcht moet de FNV helpen met het vinden van antwoorden op de vraagstukken en de uitdagingen waar de vakbeweging de komende decennia voor staat. Paul de Beer: 'Lodewijk de Waal noemde dat altijd de trage vragen van de vakbeweging. Vragen waarvan je de antwoorden in de hectiek van alle dag niet kunt vinden, maar waar je de tijd en ruimte voor moet maken en nemen'. Daarvoor biedt de Burcht wetenschappers, maar ook bestuurders en beleidsmedewerkers van bonden ruimte en ondersteuning om onderzoek te doen.

Een van de eerste vraagstukken waar het wetenschappelijk bureau zich op richt zijn de gevolgen van de groei van flexcontracten oftewel de onzekere contracten in Nederland. 'Flexibilisering van arbeid heeft natuurlijk zijn goede kanten, maar voor de schaduwzijden van flex zou meer aandacht moeten zijn', aldus Paul de Beer. De Burcht heeft hiervoor onderzoek laten doen naar de kosten en baten van flex. Daaruit blijkt onder andere dat de kosten van met name externe flexibilisering op termijn hoger zijn dan de baten. Niet alleen voor de werknemer en de economie als geheel, maar ook voor werkgevers. 'We willen daarmee de vakbeweging argumenten en input geven bij hun discussie met werkgevers en de politiek', aldus Paul de Beer. Het onderzoek naar de kosten en baten van flex wordt in december van dit jaar gepubliceerd.

Meer informatie: