Oud Ahold-topman Cees van der Hoeven zondag in Gesprek op 2:
'Overname U.S. Foodservice was grootste fout Ahold'
'De overname van het Amerikaanse bedrijf U.S. Foodservice is de grootste fout die Ahold als bedrijf onder mijn leiding gemaakt heeft', zegt Cees van der Hoeven zondagavond in Gesprek op 2, waarin Paul Rosenmöller hem bevraagt over zijn tijd als CEO bij Ahold. Een groot boekhoudschandaal bij de Amerikaanse Aholddochter maakt een abrupt eind aan een jarenlange bloeiperiode van het concern en brengt Van der Hoeven diep ten val. In een extra lange uitzending praat hij voor het eerst op televisie over die zwarte periode in zijn leven en zijn aandeel in het Ahold-schandaal. Als hij die periode overziet zegt hij: "Nee, ik ben geen goede leider".
In 1993 treedt Van der Hoeven aan als voorzitter van de raad van bestuur van Ahold. Het is het begin van een periode van grote groei. Onder zijn leiding doet Ahold meer dan 50 overnames, het aandeel is geliefd op de effectenbeurs. Daarop terugkijkend zegt Van der Hoeven: "De vlucht die het bedrijf heeft genomen, heeft wel iets met mij gedaan. Ik denk dat ik hier en daar wel een beetje de weg ben kwijtgeraakt. Er waren te weinig correctiefactoren, niet alleen voor mij zelf, maar ook voor het bedrijf." In 1999 krijgt Van der Hoeven een aantrekkelijke positie aangeboden in de Verenigde Staten. Hoewel hij zelf vindt dat zijn houdbaarheidsdatum als CEO bij Ahold is overschreden, besluit hij toch aan te blijven. "Het was een emotionele beslissing. Men vroeg mij te blijven en ik voelde me té zeer verbonden met het bedrijf. Ik had absoluut moeten gaan."
De datum van 18 november 2002 staat Cees van der Hoeven in het geheugen gegrift. "Ik weet de datum nog precies. Mijn zoon lag in het ziekenhuis, was ernstig ziek. Ik bevond mij in een instabiele situatie." Op die dag komt hem ter ore dat er bij het Amerikaanse concern is gewerkt met een dubbele boekhouding (side letters). Van der Hoeven licht de commissarissen en de accountant hier echter niet over in. "Die bedrijven waren inmiddels allemaal overgenomen of afgestoten. In die zin was er geen relevantie meer. Maar het was wel een verkeerde beslissing." Van der Hoeven noemt deze beslissing zijn grootste persoonlijke fout.
Naar aanleiding van het boekhoudschandaal moeten Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand, Michiel Meurs, aftreden. Zij worden vervolgens door het Openbaar Ministerie vervolgd wegens verdenking van fraude, oplichting en valsheid in geschrifte. Van der Hoeven hoort 9 jaar voorwaardelijk en een boete van ¤ 225.000 tegen zich eisen. Hij gaat in hoger beroep en wordt grotendeels vrijgesproken. Uiteindelijk komt hij er met een boete van 30.000 euro van af. Maar de persoonlijke schade is groot. "Wat mij nu nog het meeste pijn doet is, dat er veel mensen zijn geweest die geld hebben verloren aan deze zaak. Dat vind ik verschrikkelijk, en dat is een understatement."
Gesprek op 2, zondagavond 13 november, 23.30 uur, Nederland 2.
IKON