KRO

KRO Brandpunt: Seksueel geweld tegen verstandelijk gehandicapten

Uitzenddatum: 13/11/2011

In KRO Brandpunt a.s. zondag (22.15u, Ned.2) een reportage over een hardnekkig taboe: seksueel geweld tegen verstandelijk gehandicapten. Daarnaast een item over de wapenhandel in Libië. Wouter Kurpershoek schetst een alarmerend verhaal over gestolen goederen uit onbewaakte wapendepots in Libië. Tot slot een item over uitvaartverzekeraars die er alles aan doen om zo veel mogelijk te verdienen.

Het zwijgen doorbreken
Een schokkende reportage over seksueel geweld tegen verstandelijk gehandicapten. Voor het eerst is in een groot nationaal onderzoek geluisterd naar mensen die nauwelijks een stem hebben. In thuissituaties, door familieleden, ooms, tantes, buren, kennissen, maar ook in instellingen. En de cijfers zijn ronduit schrijnend. Fons de Poel over een hardnekkig taboe.

Uitverkoop in Libië
Sinds het uitbreken van de opstand in Libië zijn duizenden wapens en vele tonnen aan explosief materiaal verdwenen uit de wapendepots. Libië is al decennia lang het meest overbewapende land van Afrika. Opstandelingen en terroristen op zoek naar wapentuig vieren al maandenlang een dol dwaze uitverkoop. Met name over de grote hoeveelheid ´Surface to Air Missiles´ maken organisaties als Human Rights Watch en de Europese anti-terreurtsaar Gilles de Kerckhove zich grote zorgen. Van de ruim 20.000 raketsystemen die Khadaffi in zijn bezit had, zijn er minstens 5000 kwijt. Wouter Kurpershoek schetst een alarmerende situatie.

Verdienen aan de dood
Uitvaartverzekeraars doen er alles aan om zoveel mogelijk te verdienen aan uw uitvaart. De medewerker die nabestaanden begeleidt bij het organiseren van de uitvaart moet zoveel mogelijk dure kisten, rouwkaarten, kransen en kopjes koffie met cake verkopen. Zo vertelt een oud-werknemer van één van de grote verzekeraars in Brandpunt. Daardoor krijgen mensen, nadat ze al jaren betaald hebben voor een verzekering, na het overlijden nog een rekening van vaak duizenden euro's. Aart Zeeman legt bloot hoe grote verzekeraars misbruik maken van uw verdriet.

KRO Brandpunt, zondag 13 november om 22.15 uur op Nederland 2.