Ingezonden persbericht

Nog een paar nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas logeren in Maastricht! | uitschrijven | unsubscribe

Sinterklaas aan de Maas

12 november t/m 4 december 2011

Op zaterdag 12 november is het zover, Sinterklaas komt het land binnenvaren vanaf Spanje. Om 10.00 uur gaan bij Rederij Stiphout de trossen los om de Sint tegemoet te varen! Om 11.00 uur komt Sinterklaas aan bij Rederij Stiphout aan de Kesselskade, waar hij wordt ontvangen door burgemeester Onno Hoes. Hierop aansluitend is er een rijtoer door het stadsdeel Wyck en het centrum. In het Stadhuis vindt om 12.45 uur de audiëntie plaats. Om 15.00 uur vindt in Centre Céramique onder leiding van Patrick van de Weijer een groots 'Welkom Sinterklaas' feest plaats met natuurlijk Sinterklaas als eregast. Naast de muzikale (peper)noten van Limburgs bekendste kinderband "De Droomband", zullen ook diverse surprise-optredens Sinterklaas een warm welkom geven. Het Sinterklaasfeest is gratis toegankelijk en elk kind krijgt een originele FunVille klik klak kikker als aandenken.

Muzikaal cadeau
Rond 17.00 uur verrassen Muziekpieten Frank Steijns en Huub Adriaens Sinterklaas nog met een bijzonder muzikaal cadeau vanaf de toren van het Stadhuis. Aansluitend neemt de goedheiligman zijn intrek op de boot en zal hij aldaar samen met de kapitein van de 'Spanje-vallei' inchecken.

Sinterklaas blijft logeren!

Dit jaar komt Sinterklaas niet alleen met zijn boot aan in Maastricht, hij blijft ook nog eens drie-en-een-halve week in Maastricht logeren. De 'Spanje-vallei' boot aan de aanlegsteiger van Rederij Stiphout (Maaspromenade 58) is van zaterdag 12 november tot en met zondag 4 december zijn thuishaven. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen. De stapels brieven en het dikke Sinterklaasboek liggen op het grote bureau in zijn werkkamer. Als Sint klaar is met alles wat hij moet doen, luiert en leest hij in een zachte, rode stoel in zijn woonkamer. En in de pakjeskamer kom je misschien wel een cadeautje tegen met jouw naam erop. Naast speciale ontvangsten, voorleesuurtjes en workshops is er tevens een bijzonder cultureel aanbod, waar o.a. kunst, dans, zang, beweging en literatuur deel van uit zullen maken. Tijdens het verblijf van Sinterklaas en zijn Pieten in Maastricht is er in ieder geval van alles te beleven op de 'Spanje-vallei' en in de stad. Ga dus mee op Pietentocht en Sinterklaasavontuur!

Met Sinterklaas aan de Maas wordt voorafgaande aan Magisch Maastricht het startschot gegeven voor de bijzondere feestdagen in Maastricht. Kijk voor meer informatie, openingstijden en speciale activiteiten op www.sinterklaasaandemaas.nl en volg via de gratis te downloaden Pietentocht de tips van de Wegwijspiet!

Bijzondere foto-expositie 'Van Sint tot Santa'

Tijdens het Sinterklaasfeest vindt ook de opening plaats van de foto-expositie 'Van Sint tot Santa', waarin foto's met als thema 'de laatste kalenderdagen van het jaar' centraal staan. Op de oproep om foto's 'uit de oude doos' op te sturen, is hartverwarmend gereageerd. Tientallen authentieke foto's met mooie herinneringen aan het Sinterklaas- en kerstfeest, zoals de Sinterklaasintocht in de jaren '30 of volkskerstzang in het Stadhuis in de jaren '50, zijn opgestuurd geworden. Uit de inzendingen blijkt vooral dat veel mensen mooie herinneringen hebben aan de Sinterklaasbezoeken bij de voormalige Maastrichtse warenhuizen Maussen en Grand Bazar. De Firma Maussen (Wyck) was namelijk het eerste bedrijf in Maastricht waar de Sint zitting hield. Daarna hield hij zitting in de Grand Bazar, een heel mooi warenhuis in de Maastrichter Brugstraat. Sinterklaas en zijn pieten komen nu elk jaar ook graag op bezoek bij het warenhuis de Bijenkorf. Zo kun je hier op zaterdag 3 en zondag 4 december de Sint een handje komen geven, pepernoten eten, grapjes uithalen met de Pieten én natuurlijk met Sinterklaas op de foto gaan!

De foto's worden van 12 november 2011 t/m 8 januari 2012 geëxposeerd bij de Bijenkorf Maastricht, Centre Céramique, Entre Deux en Mosae Forum. De expositie 'Van Sint tot Santa' wordt mede mogelijk gemaakt door de creatieve input van woordkunstenares Minne Stemkens in samenwerking met boarding studenten van United World College, het Regionaal Historisch Centrum Limburg en Jef Bastiaens. (Foto: inzending C. Verhoeven Tonnaer: Sinterklaas op bezoek bij Sphinx personeel, 1967)

Allemansvriend

Het evenement 'Sinterklaas aan de Maas' heeft als hoofddoel het bezoek van kinderen aan Sinterklaas, als zijnde een heuse familietraditie, optimaal in de spotlight te zetten en voor iedereen in de samenleving toegankelijk te maken. De verbinding met diverse sociaal maatschappelijke en culture organisaties/instellingen in Maastricht staat tijdens Sinterklaas aan de Maas dan ook centraal. Naast het reguliere basisschoolonderwijs in Maastricht e.o. zijn er bijzondere bezoeken aan Sinterklaas gepland voor IvOO speciaal onderwijs, AZM, Stichting De Knoevel, Xonar, Kenniscentrum Emancipatie, Vluchtelingenwerk, het Toon Hermans Huis en welzijnsorganisatie Trajekt. Tevens worden er in samenwerking met Vivre bezoeken geregeld voor bejaardenen verzorgingshuizen én zijn ook MIK, United World College en Tyltylschool De Maasgouw bij het project betrokken. Daarnaast biedt Sinterklaas aan de Maas een groot aantal maatschappelijke stages, die ingevuld worden door studenten van Stagebureau LVO Maastricht, United World College en CIOS Sittard Venlo.

"Sinterklaas aan de Maas is als prelude van Magisch Maastricht inmiddels uitgegroeid tot een uniek en bijzonder sociaal maatschappelijk project, dat een podium biedt aan alle partijen en gemeenschappen in onze samenleving om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen" aldus Jelle Ummels van Centrummanagement, Projectleider Sinterklaas aan de Maas. "Diverse instellingen zetten zich als ware hulppieten van Sinterklaas belangeloos in. Zo verzorgen Opera Zuid, Het Hobbytheater en klein kunstenaars van AINSI de knutsel-, zang- en dansworkhops. Hanneke Koene van de Kinderen Jeugdboekenwinkel De Boekenwurm neemt Sintles voor etnische minderheden voor haar rekening. Stichting Trajekt gebruikt Project Geheugenkoren om het bezoek van bejaarden van muzikale oude Sinterklaastonen te voorzien. Indoorspeeltuin FunVille zorgt voor de nodige zwarte pietjes met hun schminkstand en Dansopleiding Maastricht geeft een tweetal dansvoorstellingen door 3e en 4e jaars studenten. De vormgeving (decor & rekwisieten) van de woonboot van Sinterklaas 'De Spanje-vallei' bestaat uit een unieke samenwerking tussen Kunstenaar Ferry Schiffeleers, Opera Zuid en boarding studenten United World College.

Kortom, iedereen wil Sinterklaas maar al te graag een handje helpen," aldus Jelle Ummels.