Ingezonden persbericht


10 november 2011

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân gaat digitaal

Met ingang van de maand november schakelt de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân over van het papier naar de tablets. 37 raadsleden en 10 commissieleden hebben in de achterliggende weken de tablet uitgereikt gekregen. De maand november krijgen de raads- en commissieleden de vergaderstukken nog op papier toegezonden. Vanaf december vergaderen de raadsleden alleen nog met behulp van hun tablet. Voorafgaand aan de begrotingsvergadering van 10 november werd het gat in de "digitale dijk" van de gemeente officieel gedicht. Dat gebeurde door de overhandiging van de laatste tablet, door burgemeester Hayo Apotheker, aan een raadslid van de Fryske Nasjonale Party (FNP).

Opvallend in deze digitaliseringslag van de gemeente is dat Súdwest-Fryslân als eerste overheid in Nederland niet voor de iPad, maar voor de Samsung Galaxy tablet heeft gekozen. In de keuze voor deze tablet stelt de gemeenteraad dat zij zich niet wil laten beperken door keuzes die door de ontwikkelaar van de tablet zijn gemaakt. De Samsung-tablet is gebaseerd op het Android besturingssysteem en kent in de ontwikkeling van beschikbare software nauwelijks beperkingen. Deze keuze, zo stelt de gemeenteraad, past in het ambitieuze en innovatieve karakter dat deze nieuwe Nederlandse gemeente wil uitstralen. De gemeente Súdwest-Fryslân kwam op 1 januari van dit jaar tot stand door een fusie van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel. Daarmee werd de gemeente in oppervlak in één klap de grootste gemeente van ons land. Met 82 duizend inwoners is het de tweede grote gemeente van Friesland.

Duurzaamheid en milieu
Al vrij snel na de totstandkoming van de gemeente Súdwest-Fryslân besloot de gemeenteraad zich de kwalificatie van Millenniumgemeente op te leggen. Begrippen als duurzaamheid en zorg voor het milieu zijn daarin belangrijke aspecten. De overschakeling van papier naar tablets past geheel in dat beleid, zo stelt de gemeenteraad, die daarmee een begin wil maken aan het beperken van de enorme papierstroom. Daarnaast verwacht de gemeenteraad dat het beëindigen van de productie en verzending van papieren commissie- en raadsstukken jaarlijks een aantrekkelijke besparing zal opleveren.

Actie Friestaligheid
De invoering van de tablets brengt echter wel een nieuw probleem met zich mee. De gemeente voert een actief beleid op gebied van de Friese taal. Met het gebruik van tablets stromen echter meer Engelse dan Friese woorden de raadszaal binnen. Veel Engelse termen kennen geen Friese vertaling. Om die reden heeft de gemeente samenwerking gezocht met de Afûk, het opleidingsinstuut in Friesland dat zich beijvert voor de Friese taal.

Met de lancering van de tablets is de Afûk gestart met een actie om mensen op te roepen Friese woorden te bedenken die een goede vertaling van de Engelstalige begrippen zullen worden. Op facebook en twitter zijn daarvoor speciale accounts geopend. De discussie hierover is op twitter te volgen via #nijwurd en op facebook PraatmarFrysk: www.facebook.com/pages/Praat-mar-Frysk/180344122047792