Ingezonden persbericht


Studiekring, 10 november 2011

Leerlingen liever gamedesign dan godsdienst

UTRECHT - Als de leerlingen het voor het zeggen zouden hebben, zou godsdienst het eerste vak zijn dat werd afgeschaft. Met Frans als duidelijke tweede. In ruil daarvoor zien ze graag meer creatieve vakken, game technology en social media op het lesrooster. Filosofie, psychologie en Chinees scoren ook hoog.

Ruim 200 leerlingen gaven hun mening in een huiswerkenquête uitgevoerd door het huiswerkbegeleidingsinstituut Studiekring. Met een opvallende score van 40% wezen ze het vak godsdienst naar de hoek. De enquête leverde ook de meest populaire huiswerksnack op: koekjes zijn bij een vijfde van de leerlingen favoriet, nipt gevolgd door chocolade en chips. Al was er ook een aantal dat 'pepernoten' opgaf. De hoogst scorende huiswerksmoes was het 'vergeten schrift of boek' (15%), maar nog hoger bleek het percentage leerlingen dat niet aan smoezen deed: 'ik moet het tóch maken' (20%).

Afleiding is een factor van belang bij het maken van huiswerk. Naast de helft van de leerlingen die vooral last heeft van het internet blijkt maar liefst 36% vooral door zichzelf te worden afgeleid. Er waren steeds meerdere antwoorden mogelijk per vraag.

De vraag naar beste huiswerktip die de leerlingen ooit kregen leverde een duidelijk rijtje op:

De enquête is uitgevoerd in het kader van de Week van het Huiswerk van 14 tot en met 18 november. Deze week levert ook hulp voor ouders op: ruim 50 gratis workshops door het hele land, waarin ouders leren hun kind zelf te begeleiden. De workshops zijn ontwikkeld door het magazine J/M voor Ouders en Studiekring. Ouders kunnen zich inschrijven via www.studiekring.nl/toolkit. Zou het helpen bij het voorkomen van een van de smoezen uit de enquête: 'Mijn ouders hadden de dag anders ingepland dan ik'?

Meer huiswerksmoezen van leerlingen, favoriete huiswerksnacks, huiswerktips en overige opvallende resultaten uit de enquête: http://www.studiekring.nl//uitslag-huiswerkenquete

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht