Persbericht: Vergrijzing is Global
Topbankier waarschuwt voor hoog tempo wereldwijde vergrijzing
George Magnus, voorspeller van de bankencrisis en topbankier bij UBS, waarschuwt voor de gevolgen van wereldwijde vergrijzing, maar heeft hoop voor Afrika. Magnus is keynote speaker op conferentie Challenges of Global Aging: implications & strategies, die aanstaande donderdag 10 november in het auditorium van De Nederlandsche Bank zal plaats vinden.
Vrijwel overal ter wereld neemt het percentage ouderen sneller toe dan de bevolking in zijn geheel. Is momenteel 1 op de 10 mensen ouder dan 60, in 2050 zal dit aantal verdubbeld zijn. Deze demografische transitie wordt veroorzaakt door verschillende ontwikkelingen zoals migratie, HIV/aids en verbeterde gezondheidszorg waardoor er relatief steeds meer ouderen zijn. Deze elkaar versterkende trends hebben verregaande sociaal-economische gevolgen. Om negatieve effecten hiervan zo goed als mogelijk te beperken is internationale actie noodzaak. Technologische innovatie (zoals mobiel bankieren) en alternatieve financieringsmodellen zijn een vereiste.
In 2050 is naar schatting een op de vier mensen in Azië en Latijn-Amerika boven de 60 jaar oud. Dit brengt enorme kosten mee voor gezondheidszorg en pensioenen, terwijl tegelijkertijd het kindertal sterk zal dalen. Landen vergrijzen hierdoor in een in hoog tempo, zonder dat er voldoende middelen zijn om deze kosten op te brengen. Om een stagnering van de economische groei van de opkomende economieën tegen te gaan zal de arbeidsproductiviteit moeten stijgen. Meer werk verrichten met minder mensen. Dit is alleen mogelijk wanneer het onderwijspeil stijgt en mensen langer gezond kunnen doorwerken.
Nederland is nog steeds pensioenland nummer een in de wereld en kan haar expertise aanbieden aan de opkomende landen. Anderzijds is Nederland ook zeer gebaat bij een verruiming van de bestaande kaders en pensioen innovaties.
Experts uit de Nederlandse pensioenwereld debatteren op de conferentie over de rol van Nederland op het gebied van de wereldwijde vergrijzing.
Achtergrond:
Op donderdag 10 november organiseert WorldGranny Pension & Development Network de conferentie 'Challenges of Global Aging: implications & strategies' bij De Nederlandsche Bank. WorldGranny is een non-profit organisatie die zich inzet voor de verbetering van de leefsituatie van ouderen in opkomende economieën. In samenwerking met Nederlandse pensioen- en verzekeringsbedrijven zet het Pension & Development Network micropensioenen op, om armoede bij toekomstige ouderen te voorkomen.
De achterliggende gedachte van deze conferentie is de opvatting dat het debat over vergrijzing en de problematiek hier omheen op grotere en vooral bredere schaal dient te worden gevoerd.
Wilt u hierbij aanwezig zijn dan kunt u mailen naar
Sprekers: Na de introductie van mr. Joanne Kellermann (Directielid DNB), schetst George Magnus (senior economisch adviseur UBS) een beeld van de demografische veranderingen en macro-economische consequenties, Carolien Gehrels (Wethouder) gaat in op de rol van Amsterdam. Vervolgens belichten o.a. Richard Blewitt (HelpAge International), Abhinav Sinha (EKO, India) diverse perspectieven op het aging debat. Tot slot is er een paneldiscussie met o.a. prof. dr. Guus Boender (ORTEC, VU), dr. Adri van der Wurff (APG), mr. Annette van der Krogt (Syntrus Achmea) en prof. dr. R.G.J. Westendorp (LUMC) die discussiëren over de verschillende dimensies van global aging.