'Naar huisarts of specialist? Neem uw actuele medicatieoverzicht mee!'

Persbericht van KNMP

Actuele informatie over medicijngebruik noodzakelijk voor veilige zorg 10 november 2011 - 'Uw eigen medicatieoverzicht? Vraag erom in uw apotheek en neem het mee, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis!' Dat is de boodschap van apothekers in dorp, stad en ziekenhuis. Ook patiëntenkoepel NPCF, de Nederlandse Trombosedienst en GGZ-Nederland wijzen patiënten op de noodzaak van een actueel medicatieoverzicht voor goede en veilige zorg. Patiënten spelen ook een rol bij hun eigen medicatieveiligheid en kunnen zelf een bijdrage leveren aan het actueel houden van hun medicatiegegevens.

Medicatieoverzicht: in één oogopslag alle medicatie en relevante allergieën in beeld

Voor goede en veilige zorg is het noodzakelijk dat zorgverleners altijd beschikken over actuele informatie over het medicijngebruik van patiënten. Apothekers hebben daarom een nieuw medicatieoverzicht ontwikkeld. Hiermee krijgen zorgverleners in één oogopslag alle relevante informatie in beeld krijgen: gebruikte en gestopte medicatie, reden van voorschrijven, allergieën en relevante informatie over laboratorium waarden. Ook gebruik van andere medicatie zoals zelfzorg- of homeopathiemiddelen is - indien bekend - opgenomen in het medicatieoverzicht.

Patiënten actief betrekken bij hun medicijngebruik

KNMP voorzitter Jan Smits: "Het papieren medicatieoverzicht is een uitkomst. Zeker nu het in veel gevallen voor zorgverleners nog niet mogelijk is om digitaal patiëntgegevens uit te wisselen. Ook geven apothekers met het medicatieoverzicht invulling aan de plannen van minister Schippers om patiënten meer mogelijkheden te geven voor controle en toezicht op het eigen medische dossier." Anne de Roos, beleidsadviseur medicatieoverdracht, heeft vanuit de NVZA de ontwikkeling van het nieuwe medicatieoverzicht aangestuurd en is groot voorstander van actieve samenwerking met de patiënt: "Het medicatieoverzicht is alleen samen met de patiënt actueel te houden: patiënten bepalen zelf naar welke zorgverlener zij gaan en zij weten zelf het beste welk medicijn zij daadwerkelijk slikken. Deze campagne roept patiënten op om hun medicatieoverzicht op te halen, goed door te nemen en te geven aan hun behandelend arts. Zonder de patiënt geen sluitende medicatieveiligheid."
Startsein nieuw medicatieoverzicht
Vanaf 14 november starten apothekers, ziekenhuizen, trombosediensten en GGZ-instellingen met het informeren van patiënten middels posters, folders en gesprekken. Zij roepen patiënten op om bij hun apotheek een medicatieoverzicht op te halen.
Apotheken hebben van 14-19 november hun jaarlijkse Diabetesweek. Mensen met een verhoogd risico op diabetes kunnen tijdens deze week gratis hun bloedsuikerwaarde laten testen. Tijdens de controlegesprekken met diabetespatiënten besteedt de apotheker extra aandacht aan het medicatieoverzicht. Uiteraard zijn ook andere patiënten van harte welkom om hun medicatieoverzicht op te halen.

Wie doen mee?

Door het medicatieoverzicht te gebruiken, laten zorgverleners zien dat zij werk maken van de Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten. De inzet van het medicatieoverzicht wordt actief gesteund door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), de Nederlandse Vereniging van Poliklinische Farmacie (NVPF), de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (FNT), GGZ Nederland en de Nederlandse Patiënten en Consumentenorganisatie (NPCF). Ziekenhuizen doen mee vanuit het VMS veiligheidsprogramma.

Op KNMP.nl:
- Publieksinformatie (ontwikkeld door NPCF)
- Voorbeeld medicatieoverzicht (ontwikkeld door apothekers)

*

Links:
http://www.knmp.nl/medicijnen-zorgverlening/medicatieveiligheid/Medicat ieoverdracht



Razende Robot Reporter