Algemene Onderwijsbond

10-11-2011

Ruim helft scholen schrijft rode cijfers

Veel scholen voor basis-, speciaal en voortgezet onderwijs kwamen in 2010 geld tekort op hun begroting, zo blijkt uit een overzicht van scholen die hun jaarrekening laten controleren door accountantsbureau Deloitte.

Maakten de meeste sectoren in 2009 nog een bescheiden winst, in 2010 schreef 57 procent rode cijfers. De rentabiliteit (winst of verlies op de lopende begroting) werd daardoor bij deze groep scholen in Oost-, Noord- en Midden-Nederland negatief.

Volgens de accountantsfirma worden de negatieve cijfers vooral veroorzaakt door de overheidbezuinigingen op het budget voor bestuur en management in het basisonderwijs en de korting op ambulante begeleiding in het speciaal onderwijs. `Door nieuwe bezuinigingsmaatregelen, met name op het gebied van passend onderwijs, zullen de resultaten steeds verder onder druk komen te staan', waarschuwt Deloitte in het rapport Benchmark 2011 onderwijsinstellingen.

Overigens kunnen de meeste scholen deze dip wel aan, ze hebben voldoende reserves om een tijdelijk verlies op te kunnen vangen. Wel is de gemiddelde kapitalisatiefactor - de maat waarmee een te hoog of te laag vermogen wordt aangegeven - iets gedaald. Nog steeds heeft meer dan de helft van de instellingen een reserve die hoger is dan de normen van de commissie-Don. De groep die een te lage kapitalisatiefactor heeft, is volgens Deloitte wel gegroeid.

Opmerkelijk is dat ondanks krimpende leerlingenaantallen het aantal banen gelijk is gebleven. Hierdoor nemen de personeelskosten toe van 80,1 naar 81,3 procent van de uitgaven. Daarnaast groeit het personeel met een flexcontract, de uitgaven daarvan namen toe van 1,44 naar 1,85 procent. `Over het algemeen is personeel niet in loondienst fors duurder dan eigen personeel', schrijft Deloitte daarover. Onduidelijk is of het vooral gaat om ingehuurde leraren of managers. (RS)