Bedrijven slaan handen ineen voor uniek water informatieplatform

Persbericht van Nelen & Schuurmans

Een groot aantal adviesbureaus en kennisinstellingen hebben op 9 november in Utrecht afspraken gemaakt over de ontwikkeling van één informatieplatform voor het waterbeheer. Doel is om hiermee de informatievoorziening in de watersector te verbeteren, waardoor besparingen van tientallen miljoenen euro's kunnen worden bereikt. Bovendien kunnen Nederlandse bedrijven hiermee hun internationale concurrentiepositie op het gebied van IT en Water- en Deltatechnologie versterken.

Een open platform dat verbindt

De organisatie van het Nederlandse waterbeheer is versnipperd. Alle betrokken instanties, zoals gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en rijksoverheden hebben hun eigen informatiesystemen. Probleem is dat gegevens uit deze systemen niet worden uitgewisseld.
Al ruim 10 jaar tracht de overheid initiatieven te ontplooien om meer eenheid in ICT te bewerkstelligen. Zo hebben diverse ministeries in 1999 de beleidsnota "Digitale Delta" aan de Tweede kamer aangeboden. Voor het waterbeheer heeft dit beleid nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom hebben adviesbureaus en kennisinstellingen zelf het initiatief genomen om een generiek open informatieplatform voor het waterbeheer te ontwikkelen.
Het informatieplatform is genaamd 'Lizard' (= hagedis, de grootste groep van de moderne reptielen die meer dan 5000 soorten telt). Het platform is via het internet toegankelijk voor de diverse gebruikers. Via specifieke apps wordt informatie over neerslag, oppervlaktewater, grondwater, dijken, drinkwater, riolering en afvalwaterzuivering ontsloten, gecombineerd en verwerkt. Deze apps worden door de betrokken bedrijven ontwikkeld, in samenwerking met de diverse kennisinstellingen.

Kostenbesparingen

In het nationale Bestuursakkoord Water zijn samenwerking en doelmatigheid van het waterbeheer sleutelbegrippen, met als uiteindelijke doel het realiseren van grote bezuinigingen. Uitwisseling van kennis en informatie tussen de betrokken overheden en systeemintegratie zijn hiervoor een basisvoorwaarden, hetgeen het primaire doel is van het Lizard platform. Het biedt waterschappen, gemeenten, waterbedrijven, provincies en Rijkswaterstaat ongekende mogelijkheden om hun watersysteem te optimaliseren. Diverse overheden hebben inmiddels het systeem ingericht voor hun eigen beheersgebied.

Etalage van kennis en expertise

Nederland heeft een internationale reputatie op het gebied van water en IT. Het informatieplatform is een uitgekiende etalage om de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van Water en ICT internationaal op de kaart te zetten.
De bedrijven die nu gaan samenwerken vormen een mooie mix van grote internationale bedrijven (DHV, Mott MacDonald, Fugro, Royal Haskoning, IBM), specialistische adviesbureaus (Nelen & Schuurmans, Intech, Bureau Waardenburg, Acacia Water, Wareco) en kennisinstellingen (Deltares en TU Delft). Net als het open platform, is ook deze samenwerking uniek. Onder het motto 'dare to share' zijn ontwikkelende partijen (die elkaar ook ontmoeten als concurrent) bereid de beschikbare kennis en expertise op het gebied van water en IT te delen, om de watersector beter te bedienen, en vooral om de mondiale positie van het Nederlandse bedrijfsleven te versterken.




Razende Robot Reporter