Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 juli 2011

Nominaties voor de TheaterAffichePrijs 2011 bekend

Tien afficheontwerpers zijn genomineerd voor de TheaterAffichePrijs 2011; de prijs voor het best vormgegeven affiche van het afgelopen theaterseizoen. De jury nomineerde zes enkele affiches en vier series uit de bijna 500 inzendingen. 'We zijn gevallen voor een selectie van affiches waarin eenvoudige ideeën met precisie worden uitgevoerd, veelal uitgevoerd in zwart-wit of slechts twee kleuren en opvallend vaak in het oog springend door een opmerkelijke typografie.' aldus de jury.

Begin november maakt initiatiefnemer Theater Instituut Nederland (TIN) de winnaar bekend samen met de winnaars van de overige TIN TheaterPrijzen; de TheaterFotoPrijs en de Wijnberg ScenografiePrijs. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.500.

De genomineerden van de TheaterAffichePrijs 2011 zijn:
* Maarten Evenhuis - Nieuw West / Marien Jongewaard - DALLAS
* Herman van Bostelen - 't Barre Land - Gebruiksaanwijzing editie Unica, De narren van Shakespeare zijn kwaad, Fantasio (verzamelaffiche)
* Martin Pyper, me studio (fotografie Erwin Olaf) - Het Nationale Ballet - Het Nationale Ballet 50 jaar
* Paulien Cornelisse - Impresariaat WallisFinkers - Hallo Aarde
* Job Wouters, Letman - Bellevue Lunchtheater / 't Barre Land - Seks
* Jan en Randoald (fotografie Joep Lennarts) - Theater Artemis - Land van Stilte
* Johanna Koelman, ArtsUnited.nl / Adelheid Roosen (beeld Mo Reda) - Female Economy, ZinaPlatform, Noord Nederlands Toneel - Zina neemt de wijk (afficheserie)
* Esther Noyons (fotografie Annaleen Louwes) - Toneelgroep Oostpool - Hamlet, Een kleine zeemeermin, Till the fat lady sings (afficheserie)
* Ping-pong Design - Theatergroep Drang - Palestra Rex, Bed, Nieuw Loevestein (afficheserie)
* 75B - Ro Theater - Ro Festival 2011 (afficheserie)

De jury van de TheaterAffichePrijs 2011 bestaat uit:
* Arthur Oostvogel (directeur Stadsschouwburg De Harmonie), juryvoorzitter
* Martin Pyper (grafisch ontwerper)

* Neske Beks (theater/filmmaakster)

* Lernert & Sander (ontwerpers)

* en Marc Koppen (vormgever, Scherpontwerp), winnaar TheaterAffichePrijs 2010

Winnaars van de TIN TheaterPrijzen 2010 waren: Scherpontwerp voor het affiche van Theo Maassen, Nellie de Boer met een foto van hetveem theater & producties en Marc Warning/ Gé Wegman/ Arien de Vries voor de scenografie van de voorstelling 'Van de brug af gezien' (Toneelgroep Oostpool).

De TIN TheaterPrijzen

Onder de TIN TheaterPrijzen vallen naast de TheaterAffichePrijs (sinds 1992) ook de TheaterFotoPrijs (voorheen de TIN/VVTP Theaterfotoprijs) en sinds 2009 de Wijnberg ScenografiePrijs. Het TIN vestigt met deze prijzen de aandacht op de vaak onderbelichte disciplines van het theatervak. Affiches, foto's en scenografie vormen doorgaans de laatste tastbare resten van een theaterproductie. Op hun beurt vertellen zij het verhaal van de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt. Een deel van de inzendingen neemt het TIN op in zijn uitgebreide collectie die inmiddels meer dan 100.000 theaterfoto's bedraagt, 30.000 theateraffiches en 30.000 scenografie stukken (maquettes, maskers, kostuums, ontwerpen, rekwisieten).

Affichetentoonstelling Marten Jongema

TIN en de Parade eren grafisch vormgever en kunstenaar Marten Jongema (1951 - 2011) met een affiche tentoonstelling die vier jaar lang de omheiningen van het Paradeterrein zal sieren, te beginnen vanaf 5 augustus 2011 in Amsterdam. Jongema was winnaar van de eerste TheaterAffichePrijs in 1992 en werd in de afgelopen jaren meerdere malen genomineerd. Hij was de vaste vormgever voor de kenmerkende affiches van de Parade.

Theater Instituut Nederland (TIN)

Theater Instituut Nederland (TIN) is hét theatergeheugen van Nederland met een collectie van meer dan een miljoen objecten. De affiches en scènefoto's, kostuums en maquettes, teksten en beeld- en geluid opnames vertellen de geschiedenis van het Nederlandse theater vanaf de 17e eeuw tot vandaag. Die presenteren we in reizende tentoonstellingen en, vanaf september, in een digitale theaterencyclopedie. Verder organiseert het TIN debatten, educatieprogramma's, internationale informatievoorziening & promotie en zorgen we voor afstemming binnen de theatersector.

Noot voor de redactie (