9 november 2011
Voordewind: situatie Iran zeer verontrustend
Tijdens het debat in de Tweede Kamer over Iran heeft ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind zijn ernstige zorgen geuit over de situatie in Iran. Voordewind: ,,Op verschillende fronten is de situatie in Iran zeer verontrustend. Uit het laatste rapport van Internationaal Atoomagentschap IAEA wordt duidelijk dat de productie van atoomwapens door Iran vrijwel onafwendbaar lijkt. Daarnaast worden de mensenrechten en de godsdienstvrijheid nog altijd met de voeten getreden, het leven van bijvoorbeeld Youcef Nadarkhani hangt nog altijd aan een zijden draadje'.
Het rapport van het atoomagentschap IAEA laat wederom zien dat Iran cruciale stappen heeft geboekt in het produceren van atoomwapens en dat het land onvoldoende meewerkt aan inspecties en dat belangrijke informatie is achtergehouden voor de inspecteurs. Voordewind: ,,Dit stemt alles behalve gerust. Er zijn zeer sterke aanwijzingen voor de ontwikkeling van een atoombom. Er zijn computermodellen van Iraanse kernkoppen bekend en er is bewijs voor de ontwikkeling van ontstekingsmechanismes. Nieuwe sancties lijken mij onafwendbaar.'
Daarnaast blijkt uit een rapport van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de mensenrechtensituatie in Iran wederom is verslechterd. Na een twitterprotestactie van Voordewind in oktober leek het proces rondom Youcef Nadarkhani heropend te worden bij een lagere rechtbank, daar lijken nu ook ernstige twijfels over te bestaan. De ChristenUnie wil dat het kabinet zich blijvend inzet voor de vrijlating van Nadarkhani. Niet alleen de christenen worden door het Iraanse regime vervolgd, ook andere religieuze minderheden zoals Baha'i en Church of Iran hebben te maken met onderdrukking en marteling.
Als laatste stelt de ChristenUnie ook het beleid aan de orde ten aanzien van Iraanse asielzoekers. ,,In september heeft Minister Rosenthal toegezegd dat hij zal overleggen met collega Leers over de uitzetting van bekeerde christenen en homo's. Blijkbaar is deze toezegging een lege huls. Er is nog niets veranderd. Voor christenen wordt dus geëist dat ze zich gedeisd houden, dan zou er niks aan de hand zijn. Volstrekt onacceptabel', aldus Voordewind.
Tweede Kamer der Staten Generaal