Ingezonden persbericht
Arnhem, 9 november 2011
GEDEPUTEERDE STATEN GELDERLAND STEMMEN IN MET 'ONDERHANDELINGSAKKOORD DECENTRALISATIE NATUUR'
Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met het onderhandelingsakkoord tussen provincies en Rijk over 'decentralisatie natuur'. Door het onderhandelingsakkoord krijgt de provincie meer taken en verantwoordelijkheid voor natuur, landbouw en landschap. Maar het rijksgeld voor deze taken wordt tientallen miljoenen minder. Dit heeft voor de Gelderse natuur, landbouw en het landschap grote gevolgen. Provinciale Staten moeten nog hun goedkeuring aan het akkoord hechten.
Het Rijk en de provincies hebben bijna een jaar onderhandeld over de nieuwe taken en geld voor de provincies op het gebied van natuur, landschap, landbouw en natuurbeheer. Namens de provincies onderhandelde het IPO. Alle provincies én de Tweede Kamer moeten nu afzonderlijk instemmen met het akkoord voordat het van kracht wordt. Het nieuwe bestuursakkoord heeft grote invloed op de Gelderse natuur, het landschap en de landbouw. De komende tijd worden allerlei veranderingen uitgewerkt.
Gedeputeerde Jan Jacob:" Ik ben tevreden dat er een akkoord ligt. Dit schept veel duidelijkheid naar allerlei partijen en organisaties op het gebied van landbouw, landschap en natuur in Gelderland. Maar er is veel minder rijksgeld beschikbaar. Dat betekent dat we kritisch moeten zijn op waar we investeren en we moeten creatievere manieren vinden om de natuur te beheren en zaken te organiseren. Dat betekent we meer dan nu inwoners moeten betrekken bij en verantwoordelijk moeten maken voor hun omgeving. "
De decentralisatie van de rijkstaken betreft een groot pakket van taken dat naar de provincies gaan. Zoals bijvoorbeeld het Faunafonds dat een provinciale verantwoordelijkheid wordt. Het Faunafonds keert schadevergoedingen uit bij schade door beschermde diersoorten. Het beheer van de gebieden van Staatsbosbeheer, beheer van wandel- en fietspaden, boerenlandpaden en recreatievaart zijn enkele voorbeelden van nieuwe taken die de provincie straks heeft.
De komende tijd staan er dan ook verschillende beleidsstukken op de provinciale agenda voor bijvoorbeeld particulier en agrarisch natuurbeheer, de kadernotitie landschap en de beleidsuitwerking voor land- en tuinbouw. Ook wordt er met allerlei organisaties en partijen druk overlegd. Bij de Voorjaarsnota in 2012 zullen de begrotingsvoorstellen voor natuur en het afmaken en onderhouden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) aan de orde komen. Dan wordt ook duidelijk welke aanpassingen Gedeputeerde Staten willen doorvoeren.