Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT
9 NOVEMBER 2011
"Economische kansen door nieuwe Nederlandse aanpak van grootschalige overstromingen'

Premier Mark Rutte nam afgelopen week het boek 'Climate Adaptation and Flood Risk in Coastal Cities' in ontvangst. Hij deed dat tijdens de Internationale Waterweek in Amsterdam. Het boek is een gezamenlijke productie van de Vrije Universiteit Amsterdam, de gemeente Rotterdam en het ingenieursbureau ARCADIS. Het boek beschrijft onderzoek en maatregelen naar het aanpassen van grote kuststeden als Rotterdam, New York en Jakarta aan overstromingen en de stijgende zeespiegel. De overstromingen in Bangkok en eerder in Pakistan en Australië hebben aangetoond hoe kwetsbaar laaggelegen steden zijn en dat de economische en maatschappelijke gevolgen van het wassende water nog jaren kunnen doorwerken.

Architectuur en waterkeringen maken steden veiliger Het boek laat zien dat het mogelijk is steden veiliger maar betaalbaar in te richten, met behoud van kwaliteit van wonen en werken. Het boek beschrijft daartoe nieuwe ideeën en innovaties in bijvoorbeeld architectuur en waterkeringen. Kern van het succesvol aanpassen van steden is een goede samenwerking tussen de gouden driehoek: overheid, bedrijfsleven en universiteiten.

Overstromingsrisico neemt toe door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bevolkingsgroei Uit onderzoek blijkt dat de overstromingsrisico's in grote kust- en havensteden toenemen door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bevolkingsgroei. Grote delen van deze steden liggen slechts 1 tot 2 meter boven zeeniveau. Orkanen en stormen kunnen voor vele miljarden euro's schade aanrichten of rivieren die eindigen in de steden kunnen buiten hun oevers treden als het langdurig regent, zoals nu in Thailand.

Water steeds meer kans in plaats van bedreiging
Ondanks deze toename van het overstromingsrisico denken veel steden juist meer aan wonen en werken aan het water. Zeewaartse uitbreidingen van havens en huizen staan gepland voor New York, Hong Kong, Rotterdam en Jakarta. Dat maakt water steeds meer een kans en niet alleen een bedreiging. "Door woningen aan te passen dienen ze als waterkering, bijvoorbeeld door hoger te bouwen of combinaties te zoeken van waterkeringen en woningen. Dat maakt beschermingsmaatregelen betaalbaar en attractief. Het principe van een oud Hollands dijkhuis komt zo in een modern jasje en is dus weer actueel," aldus Jeroen Aerts, hoogleraar Klimaat- en waterrisico's aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Nederlandse kennis is overal in de wereld nodig
Piet Dircke van Arcadis zegt dat het nu de tijd is om te investeren in maatregelen tegen overstromingen. "Nederlandse kennis is overal in de wereld nodig. Juist in Nederland, zoals in Rotterdam, wordt met het programma Rotterdam Climate Proof ingezet op het aanpassen aan klimaatverandering." Arnoud Molenaar, programmamanager: "Hierbij werken we nauw samen: wetenschappers brengen de toekomstige effecten in kaart, de private sector ontwikkelt waterinnovaties en de overheid past die kennis en innovatie in nieuwe stedelijke ontwikkelingen toe. De kennis die we hiermee ontwikkelen leidt tot vragen van andere steden, zoals New Orleans, Jakarta en Ho Chi Ming City en opdrachten aan de gouden driehoek."