Sensoa - Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv



Seksualiteit.be helpt Vlaming seksueel gezond te zijn
Sensoa's nieuwste site brengt info rond seksuele gezondheid samen en geeft tips aan ouders

09/11/2011 - 10:48

Om beter te kunnen inspelen op de nood van volwassenen aan informatie over soa's en hiv, anticonceptie en seksueel grensoverschrijdend gedrag, lanceert Sensoa de nieuwe site Seksualiteit.be. Daarnaast wil de site ook ouders helpen hun kinderen seksueel en relationeel voor te lichten en op te voeden. Zo wil Sensoa, als Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, de seksuele gezondheid in Vlaanderen bevorderen. De site zal nog verder aangroeien met informatie over seksuele beleving. Samen met de lancering van de site, wordt de dienstverlening van de Veilig Vrijenlijn stopgezet. Die kampte al jaren met een teruglopend aantal bellers.

Nieuw digitaal aanbod voor volwassenen

Seksualiteit.be is de nieuwste telg in het digitale aanbod van Sensoa. Voor 15 tot 25-jarigen lanceerde Sensoa al drie jaar geleden het succesvolle Allesoverseks.be. Homomannen kunnen dan weer terecht bij Mannenseks.be. Volwassenen op zoek naar informatie over seksuele gezondheid moesten tot voor kort een beroep doen op Sensoa.be. Die site, voor verschillende doelgroepen, beantwoordde niet langer aan de hedendaagse noden. Daarom werd de nieuwe site Seksualiteit.be ontwikkeld. Sensoa.be blijft behouden, maar dan als pure organisatiesite. Voor de toekomst staan ook nieuwe sites op het programma voor mensen met hiv en voor professionals die met jongeren werken rond relationele en seksuele vorming.

Seksuele gezondheid: what's in a word?

Seksuele gezondheid is meer dan het voorkomen van ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, soa's of hiv en de afwezigheid van ziekte. Seksuele gezondheid promoten betekent ook aandacht hebben voor de plezierige, aangename kanten van seksualiteit. Dat vertaalt zich in een positieve, respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Voor Sensoa is seksuele gezondheid bovendien verbonden met de promotie en bescherming van de seksuele rechten. Wij vinden dat seksuele rechten moeten worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd, zodat iedereen zijn of haar seksualiteit zonder dwang, discriminatie en geweld kan beleven.

Veilig Vrijenlijn stopt ermee

In 1985 startte de Aidstelefoon als één van de eerste 'aids-organisaties' in Vlaanderen. De informatielijn, die werkte met vrijwilligers, beantwoordde op dat ogenblik aan een behoefte naar meer informatie. In zijn topjaren had de Aidstelefoon tot 13.000 bellers per jaar. Ook hun spraakmakende campagnes, onder meer de toen controversiële 'Zet 'm op'-campagne, maakten hiv en aids bespreekbaar in Vlaanderen. In 2001 integreerde de Aidstelefoon in Sensoa. Kort daarna konden bellers ook terecht met vragen over seksueel overdraagbare aandoeningen. In 2006 kwam ook anticonceptie erbij en herbenoemden we de lijn tot Veilig Vrijenlijn. De laatste jaren liep het aantal bellers sterk terug. In 2010 voerden de vrijwilligers 2.889 gesprekken.

Sensoa dankt uitdrukkelijk de vele vrijwilligers die zich over de jaren heen hebben ingezet. Zij hebben ontzettend veel prangende vragen beantwoord en mensen gerustgesteld. Sensoa beseft dat de nieuwe site de dienstverlening van een telefoonlijn niet kan vervangen. Maar, met gerichte sites als hoeksteen voor onze informatieverstrekking, willen we veel meer mensen bereiken.