Erasmus Universiteit Rotterdam

`Verdeling onderzoeksbudget steeds meer op basis excellentie'

Foto's Michelle Muus

98ste dies natalis Erasmus Universiteit Rotterdam

Door middel van allianties kunnen universiteiten zich verzekeren van onderzoeksmiddelen en een plek tussen topinstellingen. Het onderzoeksbudget zal namelijk steeds meer op basis van excellentie worden verdeeld. Dat zei rector magnificus prof.dr. Henk Schmidt op dinsdag 8 november 2011 in zijn diesrede ter gelegenheid van de 98ste dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Tijdens de plechtigheid werd postuum een eredoctoraat toegekend aan Lord Rodger van Earlsferry.

Schmidt keek in zijn rede 15 jaar vooruit. Hij verwacht dat wereldwijd ongeveer 100 universiteiten overblijven waar wetenschap op topniveau zal worden bedreven. Die toenemende internationalisering is het resultaat van de magneetwerking van de universiteiten met wereldwijd de beste reputatie. Zij trekken de beste wetenschappers, de beste studenten en het meeste onderzoeksgeld. De overige universiteiten hebben vooral een regionale functie en blijven belangrijk bij het onderwijs aan toekomstige nationale maatschappelijke elites. Dit is de functie die de Erasmus Universiteit 15 jaar geleden had.

Volgens Schmidt blijkt uit gesprekken met vooraanstaande hoogleraren van de EUR dat een overgrote meerderheid streeft naar een plek bij tussen die 100 topuniversiteiten. Nederland heeft echter wellicht te veel research-intensive universiteiten, die ieder voor zich te klein zijn om bij de besten te horen. Daar komt bij dat onderzoeksbudget de komende 15 jaar steeds meer met nadruk op excellentie wordt verdeeld.

Een van de methoden om hiervoor klaar te zijn is alliantievorming met andere universiteiten. Het is dan ook niet toevallig dat behalve Rotterdam, Leiden en Delft, ook de Amsterdamse universiteiten met elkaar over een alliantie praten. Simulaties wijzen uit dat een alliantie van Leiden, Delft en Rotterdam in Europa het meest produceert in toptijdschriften en in Brussel het meeste geld zou verwerven. Reputatie gaat namelijk samen met wervend vermogen.

Eredoctoraat
Tijdens de dies natalis namen de zus en neef van Lord Rodger van Earlsferry het eredoctoraat in ontvangst dat aan Lord Rodger postuum is toegekend. Lord Rodger was een van de meest vooraanstaande leden van de advocatuur in het Verenigd Koninkrijk. Promotor prof.dr. Laurens Winkel wees op zijn indrukwekkende carrière in de rechterlijke macht en wetenschap. Zo was Lord Rodger lid van het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk en een gerenommeerd expert in het Romeinse recht.

Het programma tijdens de 98e dies natalis sloot verder aan bij het interdisciplinaire karakter van het onderwijs en onderzoek van Erasmus School of Law. Het recht wordt geplaatst in een economische en sociologische context. Een voorbeeld hiervan is het programma 'Behavioural Approaches to Contract en Tort', waarbij juridisch onderzoek wordt gecombineerd met sociale wetenschappen. Prof.dr. Willem van Boom, hoogleraar Privaatrecht, vertelde in zijn rede meer over dit innovatieve onderzoek. Prof.dr. Jeffrey Rachlinski, hoogleraar Empirical Legal Studies in de ESL, ging in op de vraag hoe intuïtie onder meer advocaten en rechters misleidt. Volgens hem hebben mensen een sterk intuïtieve inslag. In diverse contexten geven professionals als rechters en advocaten intuïtieve antwoorden op problemen, hoewel dit hen op een dwaalspoor kan zetten.