Nieuw-Vlaamse Alliantie




Syndicaal verlof cipiers beter controleren

klok 09 november 2011

Elke dag zijn in onze Belgische gevangenissen 50 (!) cipiers afwezig voor syndicale werking. In 2011 werden nu, begin november, al 9.130 dagen aan syndicaal verlof ingegeven. In 2010 waren dat er 7.847 en in 2009 `slechts' 6.063. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sophie De Wit van de N-VA opvroeg bij minister van Justitie De Clerck. De Wit: "Door zo veel syndicaal verlof op te nemen, zorgen de vakbondslui zelf voor afwezigheden op de werkvloer. En dan maar klagen over de onveiligheid in de gevangenissen. Er moet meer controle komen!"

Sophie De Wit: "Als we het voorlopig cijfer van 2011 doortrekken, zullen er in het hele jaar liefst 10.956 dagen syndicaal verlof worden uitgekeerd. Dat is een fenomenale stijging. En het betreft dan enkel de gegevens die al zijn ingegeven in het registratiesysteem van het Gevangeniswezen. Elke dag zijn dus gemiddeld 50 personeelsleden in de gevangenissen afwezig voor syndicale werking."

Maar er is meer: controles of die verlofdagen wel degelijk voor vakbondsvergaderingen worden aangewend, zijn er niet.

De gevolgen van deze syndicale afwezigheid zijn volgens Sophie De Wit groot: "De vakbonden betogen tegen het personeelstekort bij de cipiers: merkwaardig als je weet dat meer dan 99% van het kader is ingevuld. Door zo veel syndicaal verlof op te nemen, zorgen de vakbondslui zelf voor gaten in het werkrooster. Die moeten dan worden opgevuld door collega's die niet voor de vakbond werken. Door deze afwezigheden op de werkvloer ontstaat ook een grotere onveiligheid. Laat nu dat zijn waar de vakbonden zo vaak tegen staken. Quasi elke dag wel in een andere gevangenis."

Minister treft schuld

Volgens De Wit wordt het systeem ook in de hand gewerkt door de minister: "Al te vaak koopt minister De Clerck een staking af door de vakbonden (nog) meer syndicale afgevaardigden te beloven. Dat brengt dan weer meer syndicale verloven met zich mee..."

De overheid heeft nochtans het recht om de geldigheid van elke oproep voor syndicaal verlof te controleren of een attest op te vragen waaruit blijkt dat de vertegenwoordiger effectief op de vergadering aanwezig was. Maar de minister geeft letterlijk toe dat die controles nauwelijks of niet gebeuren. "De cijfers tonen aan dat deze controles hoognodig zijn: ik dring erop aan dat de nieuwe regering er werk van maakt", zegt De Wit.

ACOD versus ACOD

De vraag van De Wit kwam er naar aanleiding van een klacht van een ACOD-afgevaardigde tegen zijn socialistische collega's in de gevangenis van Hasselt, die hij beschuldigde van "gesjoemel met syndicaal verlof om thuis te zitten of op café te gaan, vooral op vrijdagen". Dit zijn de cijfers van de minister: de 8 ACOD-afgevaardigden in Hasselt dienden al 177 dagen aan syndicaal verlof in, op 44 verschillende dagen, waarvan 27 vrijdagen. Eén van de ACOD'ers was al goed voor 37 dagen syndicaal verlof, twee voor 33 dagen. Auteur(s): Sophie De Wit, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be