Crisiscommunicatie kan niet meer zonder twitter

Persbericht van de Maatschappij

Justitie en politie kunnen in crisissituaties een gebeurtenis niet meer ontkennen of volstaan met een nietszeggend persbericht, terwijl de details via twitter en andere (sociale) media allang op straat liggen. "Overheden, crisisstaven en hulpverleners moeten accepteren dat de samenleving in korte tijd is veranderd en zelf op een positieve manier gebruik maken van de sociale media om te voorkomen dat we crises vergroten. Tweets en berichten met onjuiste informatie kunnen tot gevaarlijke situaties leiden, daarom moeten we daar op een moderne manier onmiddellijk op reageren", vindt burgemeester Antoin Scholten van Zwijndrecht. Hij spreekt woensdag 9 november over dit thema tijdens het Jaarcongres van De Maatschappij in Utrecht. "Door tijdens een crisis een twitteraccount op te zetten, waarvan de echtheid via de gemeentelijke website is te verifiëren, weten hulpverleners, overheden en publiek dat het om juiste informatie gaat."

Om aan te geven hoezeer sociale media de kijk op communicatie hebben veranderd, geeft Scholten een illustratief voorbeeld: "Een aantal jaren geleden hadden we een gezinsdrama, waarbij doden waren te betreuren in Zwijndrecht en Bavel. Ik mocht niets zeggen, omdat nog niet alle slachtoffers waren geïdentificeerd, terwijl iedereen op straat via msn, sms en Hyves wist waarover het ging. Op internet stonden zelfs al foto's. Dat leidde tot een conflict met de hoofdofficier van justitie. De burgemeester stond er alleen voor tijdens de persconferenties. Het is mijn belang onrust te voorkomen en ervoor te zorgen dat een enorm geschokte samenleving beheerst met zo'n drama kan omgaan, maar niets mogen of kunnen verklaren leidt tot meer ellende, zeker wanneer de details toch al rondgaan. Justitie zegt niets als er maar een procent kans is dat het slachtoffer een ander is, maar snapt niet dat de geschoktheid van de samenleving ook een groot belang is. Gelukkig komt daar nu wel verandering in." Scholten zette begin dit jaar - tijdens een dreigende ramp op rangeerterrein Kijfhoek waar explosiegevaar dreigde door een felle brand in een met ethanol geladen goederentrein - als eerste burgemeester twitter in als middel voor crisiscommunicatie. Dat heeft hem veel positieve reacties opgeleverd. "Ons geluk is een beetje, dat bij de brand in Moerdijk geen sprake was van optimale communicatie, terwijl het nu ineens heel modern, snel en actief ging."

Tijdens de bijna-ramp op Kijfhoek zat een team van RTV Rijnmond in de kamer naast de crisisstaf, waardoor Scholten snel in beeld een toelichting kon geven. Het liefst zou hij de media opnemen in de crisisstaf, zoals in de Verenigde Staten gebeurt. "Bij een ramp daar is al het internetcommunicatieverkeer tussen de beleidsstaf en de operationele diensten openbaar, waardoor de media kunnen meekijken. We hebben niets te verbergen, maar dat is in Nederland lastig omdat we ons dan kwetsbaar opstellen. Daarom zien sommigen ook de sociale media niet zitten, maar de realiteit zal hen inhalen."

Naast burgemeester Antoin Scholten spreken ook Ben Woldring (jonge internetondernemer van o.a. bellen.com), Piet van Schijndel (Raad van Bestuur Rabobank Nederland) en Martijn Aslander (verkenner in de netwerk- en informatiesamenleving) op het jaarcongres van De Maatschappij.

Het thema is: DE MAATSCHAPPIJ CONNECTED ?! Zin en onzin van Social Media.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.de-maatschappij.nl
Bijlage:
* jaarcongres de maatschappij - 9 novemberpdf




Razende Robot Reporter