Persuitnodiging: Beter Eten Congres - Verspilling voedsel fors omlaag
Persbericht van Beter Eten
Tilburg, 27 oktober 2011 - Wereldwijd verdwijnt jaarlijks 1,3 miljard
ton eten in de vuilnisbak. Nederlandse producenten en consumenten nemen
daarvan 9,4 miljoen ton voor hun rekening. Veel van deze verspilling
komt voort uit gemakzucht en onwetendheid. Het Beter Eten 2011 Congres
kijkt op maandag 7 november hoe voedselverkwisting drastisch kan worden
ingeperkt.
Beter Eten 2011 Congres
Verspilling in Beeld
maandag 7 november 2011
13.00 - 21.00 uur
1931 Congrescentrum Brabanthallen Den Bosch
www.betereten.nl
Gerda Verburg
Als inleider van het Beter Eten 2011 Congres zal Gerda Verburg,
ambassadeur voor Nederland bij de wereldvoedselorganisatie FAO,
benadrukken dat zowel bij consumenten, producenten, de
voedselverwerkende industrie als de retail een omslag in het denken
noodzakelijk is. Al was het maar omdat in de mondiale strijd tegen
honger het terugdringen van voedselverspilling veel efficiënter is dan
het opvoeren van de voedselproductie.
Tristram Stuart
Beter Eten 2011 Congres verwelkomt verder de bekende Britse auteur
Tristram Stuart. In zijn boek Waste - Uncovering the global food
scandal legt hij bloot dat de Westerse landen bijna de helft van hun
voedselproductie verspillen. Stuart pleit voor een zorgvuldiger omgang
met voedsel en organiseerde daartoe Feeding the 5000, waar vijfduizend
Londenaren een gratis lunch kregen aangeboden van voedselproducten die
anders zouden zijn weggegooid.
Verspilling in Beeld
Op het Beter Eten 2011 Congres zal ook Verspilling in Beeld worden
gepresenteerd. Dit model, ontwikkeld door Agro & Co en Phood
Consultancy, stelt partijen in de gehele agrofoodketen in staat hun
maatregelen om verspilling te reduceren beter op elkaar af te stemmen,
om zo een optimale efficiencywinst te bereiken.
No Waste Diner en No Waste Award
's avonds wordt er een diner georganiseerd waarbij uitsluitend
produkten worden die normaal in de vuilnisbak verdwijnen, zoals te
kromme en bobbelige komkommers en scheve tomaten.
Maar ook de vis gaat in het menu geheel gebruikt worden. Van hoofd- en
voorgerecht tot een van de kop en graten getrokken soep. Tijdens het
diner zal Rob Geus (Smaakpolitie SBS 6)
samen met het ministerie van EL&I de No Waste Award uitreiken; een
prestigieuze prijs
voor de meest innovatieve ondernemer op het gebied van het terugdringen
van de verspilling.
Organisatie Beter Eten 2011 Congres
Beter Eten Congres 2011 is een initiatief van Agro & Co, ZLTO en
Wageningen Universiteit. De eerste editie kende 350 deelnemers. Deze
waardeerden het evenement met een 8 (op een schaal van 10).
*
Links:
http://www.betereten.nl
Razende Robot Reporter