Gemeente Zwolle

AFAC viert vijfjarig bestaan met open dag

De Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) bestaat dit najaar vijf jaar. Om dat te vieren houdt AFAC op zaterdag 5 november 2011 van 09.00 tot 17.00 uur voor alle inwoners van Zwolle een open dag. Speciaal op deze dag kunnen Zwollenaren hun fiets, die door AFAC is meegenomen, voor de helft van het geld (5 euro) afhalen. Dit kost normaliter 10 euro per fiets.

In het najaar 2006 opende Janco Cnossen, destijds de Zwolse wethouder voor verkeer, de AFAC aan de Derk Buismanstraat 23. Na Amsterdam is Zwolle de tweede stad die een AFAC heeft opgezet. Het opzetten van AFAC was en is belangrijk om de fietsenoverlast in de stationsomgeving aan te pakken.

Werkwijze AFAC

Onder het toezicht van de gemeente Zwolle en de politie IJsselland, voert de Stadswacht het beheer van AFAC uit. Alle fietsen worden in de tijd dat zij gestald zijn, geregistreerd en gecontroleerd op diefstal. De foutieve gestalde fietsen en de zogenaamde 'weesfietsen' worden verwijderd en kunnen tegen betaling van 10 euro door de eigenaar worden opgehaald. Weesfietsen zijn fietsen die langer dan 14 dagen in dezelfde rekken staan. Fietsen en fietswrakken die na 13 weken niet zijn afgehaald door de eigenaar worden verkocht of vernietigd. Via website www.afac-zwolle.nl kunnen Zwollenaren tevens kijken of hun fiets bij AFAC staat.

Fietsenoverlast afgenomen

Zwolle zet zich in om met name de stationsomgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Daarom worden fietswrakken en fietsen die niet in de rekken staan verwijderd. Om te zorgen voor voldoende ruimte in de rekken worden ook fietsen die langer dan twee weken in de rekken staan, de zogenaamde 'weesfietsen', verwijderd. Door de acties van AFAC is de fietsenoverlast in het stationsgebied de afgelopen vijf jaar afgenomen. In vijf jaar heeft AFAC 9.977 foutief gestalde fietsen, 4.718 zogenaamde 'weesfietsen' en 4.109 fietswrakken in de stationsomgeving verwijderd.

Publieksvriendelijke acties in de binnenstad

Sinds 2010 is het werkgebied van AFAC uitgebreid tot en met de Zwolse binnenstad.
De aanleiding hiervan was de grote hoeveelheid geparkeerde fietsen op bepaalde gebieden in het winkelcentrum die irritaties en onveilige situaties voor winkeliers en bezoekers veroorzaken. AFAC treed in de binnenstad echter nog zeer terughoudend op. De gemeente richt haar pijlen eerst op publieksvriendelijke acties door bijvoorbeeld de inzet van fietscoaches.

Goede doelen

AFAC heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan verschillende acties voor goede doelen. Fietsen die door eigenaren na dertien weken niet zijn afgehaald, worden in overleg met de hulporganisaties gerepareerd en afgeleverd aan projecten voor goede doelen in het buitenland. Voorbeelden hiervan zijn 300 fietsen en 35 kinderfietsen naar een hulpproject in Ghana en 25 omafietsen naar een project in Moldavië.