Gemeente Dongen

Koninklijke onderscheiding voor Hein van Tuyn

Publicatiedatum: 2-11-2011

Vrijdagmiddag 4 november ontving de heer Hendrikus (Hein) Cornelus Dorotheus van Tuyn uit handen van burgemeester Simone Dirven-van Aalsteen een koninklijke onderscheiding. De heer Van Tuyn is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding als blijk van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor de industriële ontwikkeling in Dongen.

De heer Van Tuyn heeft met name van 1949 tot 1991als ondernemer baanbrekend en vernieuwend werk verricht voor de industriële ontwikkeling in Dongen. Deze kreeg daardoor een uitstraling tot ver over de landsgrenzen. Tot op de dag van vandaag is hij als adviseur betrokken.

Limonadefabriek

Van 1949 tot 1973 was de heer Van Tuyn directeur en mede-eigenaar van Coca-Cola Bottelarij en Exota Limonadefabriek in Dongen. Al in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw produceerde het familiebedrijf Van Tuyns Limonadefabrieken limonade onder de naam Exota. Vanaf 1949 verkreeg men de licentie om ook Coca-Cola te mogen bottelen.

De heer Van Tuyn wist begin jaren 70 een faillissement af te wenden die dreigde als gevolg van de zogeheten Exota plofflessenaffaire.

Glasfabriek

In 1961 richtte de heer Van Tuyn Glasindustrie Dongen op. Hij was tot 1964 mede-eigenaar. Daar konden aanvankelijk veel mensen terecht die door het verdwijnen van de leder- en schoenindustrie in Dongen en de textielindustrie in Tilburg werkloos waren geworden.

Tegenwoordig maakt de glasfabriek in Dongen deel uit het wereldwijde concern Ardagh Group. In Dongen werken circa 400 mensen. Rosario.

Machinefabriek

De heer Van Tuyn ontwikkelde het zeer gespecialiseerde bedrijf Rosario Machinefabriek in Dongen.Van 1968 tot 1991 was hij directeur van deze fabriek. Sinds 1991 is hij betaald adviseur van wat tegenwoordig Rosario Can Technology heet. De heer Van
Tuyn heeft het bedrijf ontwikkeld van distributeur tot een onderneming met sterke technische achtergrond.

Palletfabriek

De heer Van Tuyn is ook de grondlegger geweest van de Dongense Palletfabriek.

Innovatief

De heer Van Tuyn wordt door de aanvragers getypeerd als een hardwerkende en innovatieve ondernemer die steeds weer mogelijkheden ziet om door vernieuwing bij de tijd te blijven, nieuwe bedrijvigheid te creëren en nieuwe werkgelegenheid te scheppen. Daarnaast toont hij ook een grote sociale kant door op het persoonlijke vlak te helpen met raad en daad en door het bieden van oplossingen.