Gemeente Den Haag

Raad stemde in met programmabegroting 2012-2015

In zijn vergadering van donderdag 3 november stemde de raad in met de programmabegroting 2012-2015. De raad vroeg wel aandacht voor een aantal specifieke onderwerpen. Zij diende hiervoor verschillende moties en amendementen in. Een aantal moties kreeg de steun van de raad, waaronder een motie waarmee het college werd opgeroepen haar steun te verlenen aan een Haagse Jazzweek.

Programmabegroting

De sprak in twee termijnen over de programmabegroting 2012-2015, het Halfjaarbericht 2011, het gewijzigd voorstel Investeringsprogramma Stedelijke Ontwikkeling en het Meerjarenprogramma Kunstwerken 2012-2015. Hoewel de raad overwegend positief stond tegenover de begroting, vroeg zij aandacht voor een aantal specifieke onderwerpen. Een volledig overzicht van de ingediende moties en amendementen van alle fracties volgt.

PVV

De PVV-fractie vroeg aandacht voor veiligheid en woonoverlast. Zo vroeg zij in het bijzonder aandacht voor mensen die worden weggepest uit hun woonomgeving. Zij wil meer inzetten op BOA's en cameratoezicht. Over cultuur wil deze fractie meer transparantie waar het gaat om informatie over de verschafte subsidies. Ook vroeg de PVV-fractie aandacht voor bijstandsfraude. In haar tegenbegroting wil zij hiervoor EUR1 miljoen uittrekken. Zij wil het totaal aantal bijstandsgerechtigden inzichtelijk maken. Deze fractie wil dat kinderen fiets- en zwemdiploma's kunnen halen op de basisschool. Zij wil ook dat de Uithof een topsportcentrum wordt. Wat evenementen betreft, wil zij dat de gemeente een standaard draaiboek opstelt, waar organisaties gebruik van kunnen maken. Tot slot vroeg zij aandacht voor eenzaamheidsbestrijding en ouderencommunicatie. De raad stemde in met een motie van deze fractie, waarmee zij aandacht vroeg voor de effectiviteit van re-integratietrajecten.

PvdA

De PvdA-fractie wil een meer sociale stad. Zo wil zij onder meer aandacht voor het Matroesjka project. Deze fractie wil ook meer aandacht voor ontkokering van het beleid. Zij vindt de bredebuurtscholen belangrijk. Zij is tevreden met het veiligheidsaanpak, al vraagt ze om meer bewonersparticipatie daarbij. Zij vroeg ook aandac ht voor vluchtelingenopvang. Ook Den Haag Klimaatneutraal vindt zij belangrijk. De raad stemde in met een motie van deze fractie (samen ingediend met D66, CDA, HSP, GroenLinks) waarmee zij het college opdroeg een op `Den Haag Klimaatneutraal in 2040' gerichte scenariomethode/ research en development agenda op te stellen.

GroenLinks

De GroenLinks-fractie vroeg onder meer om duidelijkheid over het cultuurforum. Zij wil meer aandacht voor de klimaatdoelstellingen en de stad onder meer geschikter maken voor fietsverkeer. Zij wil ook de `post onvoorzien' met een miljoen terugbrengen. Zij diende een aantal moties en amendementen in. Een aantal moties kreeg de steun van de raad, waaronder de motie CO2 indactor. Hiermee droeg zij het college op om in samenwerking met het Presidium voor de CO2 indicator in de begroting de CO2 uitstoot in 1990 als referentiejaar te gebruiken. Ook kreeg zij steun voor haar motie Energiebesparende woningen door OZB-`lening'. Hiermee verzocht zij het college om een onderzoek in te stellen naar manieren waarmee de problematiek rond de financiering van verduurzaming van woningen in particulier eigendom kan worden opgelost. Deze motie diende zij in samen met de fracties D66 en PvdA.

VVD

De VVD-fractie is blij met de programmabegroting. Zij noemde dat er behalve bezuinigingen ook ruimte is gevonden voor andere zaken, waaronder voor mensen die het meest kwetsbaar zijn (chronisch zieken en gehandicapten). Zij wil dat de gemeente zich meer richten op haar kerntaken. De VVD ziet een financieel risico in de begroting waar het gaat om sociale zaken. Deze fractie is tevreden met de sluiting van de Doubletstraat aan het eind van het jaar en dat het blauw op straat wordt gehandhaafd. Ook wil zij aso-woningen aanpakken en meer vaart achter het openen van de zogenaamde Skeve Huze. Zij vroeg ook meer aandacht voor de finale besluitvorming rondom de Rotterdamsebaan. Wat betreft de tegenbegroting van de PVV zei de VVD dat deze niet beschikt over financiële degelijkheid.

Haagse Stadspartij

De Haagse Stadspartij is ontevreden over de vele investeringen in nieuwe kantoorgebouwen, het cultuurforum en de Rotterdamsebaan. Zij maakt zich zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen voor de sociale en maatschappelijke instellingen en daklozenopvang. Zij vindt ook de entree bij Hollands Spoor belangrijk. Dit om de veiligheid in de Stationsbuurt te bevorderen. Zij vroeg het college ook om meer aandacht voor het winterfestival Carnivale. Zij diende verschillende moties en amendementen in, waarvan een aantal de steun kreeg van de raad. Zo stemde de raad in met de motie Loket fondsen- en sponsorwerving (samen met GroenLinks), waarmee zij het college verzocht om de mogelijkheid van een sponsorloket te onderzoeken. Ook kreeg zij de steun van de raad met haar motie Stadscamping (samen met SP), waarmee zij het college verzocht invulling te gevenaan braakliggende terreinen met een combinatie van mobiele architectuur en tijdelijke stadscamping. Zij diende ook een motie in samen met de GroenLinks-fractie, waarmee zij het college verzocht om uit te spreken dat een Haagse Jazzweek in de cafés en zaaltjes in de stad een goed idee is en op steun kan rekenen.

D66

De D66-fractie is tevreden met de programmabegroting. Zij wil blijven investeren op onderwijs, zoals bredebuurtscholen en goede schoolgebouwen. Zij is verheugd over het feit dat Den Haag de eerste stad wordt met een pilot voor tweetalig onderwijs (Engels & Nederlands). Zij vindt het jammer dat er minder politie is, ten gevolge van de landelijke bezuinigingen. Zij heeft vertrouwen in ondernemerschap en innovatie in Den Haag. Zij is verheugd met de lastenverlichting voor ondernemers. Ook is zij blij met de vermindering van de regeldruk voor ondernemers. Zij zei bezorgd te zijn over de Binckhorst. Zij vroeg het college daarom om organische gebiedsontwikkeling te ondersteunen. Zij zei duurzaamheid belangrijk te vinden en vroeg daarom ook aandacht voor afvalscheiding en afvalstoffenheffing verlagen. Zij wil tot slot laagdrempelige juridische hulp en dit voor iedereen beschikbaar houden. Daarom is zij ook blij met de invoering van de kinderrechtswinkel.

SP

De SP-fractie zei niet tevreden te zijn met de grote bouwplannen en de grote bedragen die hiermee gemoeid zijn. Zij vroeg het college ook om meer duidelijkheid rondom `Vroondaal Revisited'. Zij is ontevreden over de leegstand van kantoren en de bouw van nieuwe kantoren die alsnog worden uitgevoerd. Zij vroeg aandacht voor armoedebestrijding en de bezuinigingen op de zorg. Ook vroeg zij meer aandacht voor ouderen, daklozen, chronisch zieken en gehandicapten. Zij betreurt onder meer de sluiting van de Vluchthaven en de IKW. Ook maakt zij zich zorgen om de gevolgen van de bezuinigingen op de gezondheidszorg. Zij wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor de ouderenzorg. Zij diende een aantal moties en amendementen in. Deze moties en amendementen staan in het volledige overzicht.

CDA

De CDA-fractie vindt degelijkheid en fatsoenlijkheid belangrijk. Zij vindt de voorliggende begroting ook degelijk en fatsoenlijk. Zij complimenteerde de wethouder hiervoor. Zij vroeg wel meer aandacht voor meer parkeerplaatsen, meer sportvoorzieningen, monumenten, het ontzien van mantelzorgers, handhaving op straat en bredebuurtscholen. Zij vindt het belangrijk dat er wordt ingezet op de rol van civil society. Zij wil optreden tegen gedwongen prostitutie. Zij wil dat kwetsbaren worden beschermd. Zij wil daarbij wel een duidelijk onderscheid maken tussen de taken van de overheid en de taken van burgers.

Partij van de Eenheid

De partij van de Eenheid vroeg aandacht voor de gevolgen van de crisis. Zij maakt zich zorgen om de hoeveelheid Hagenaars die door de gevolgen van de economische crisis in de schuldhulpsanering terecht komen. Zij wees op de fraude van bijstandsgerechtigden. Zij vindt dat dit probleem niet selectief incidenten moeten noemen. Fraude komt immers onder alle bevolkingsgroepen voor. Zij wees ook op de bewezen discriminatie van Turken, Marokkanen en Surinamers op de arbeidsmarkt. Zij betreurt dit en doet een beroep op het college om de betreffende discriminerende uitzendbureaus op hun verantwoordelijkheid aan te spreken en de betreffende groepen te steunen bij het vinden van een baan. Ook wees zij op het problematische fenomeen van `straatstalking'. Zij vroeg het college om dit fenomeen verder uit te werken. Wat betreft integratie wil zij dat er eerder met burgers wordt gepraat over integratie, dan dat er allerlei projecten worden opgezet. Dit laatste heeft aangetoond dat het niet heeft gewerkt. Zij wil de Stadsiftar, het Marokko Instituut en nog een aantal andere integratie-gerichte evenementen en projecten afschaffen. Zij diende hiertoe moties in. Deze kregen geen steun van de raad.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wil dat er meer wordt gedaan om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Wat het natuurbeleid betreft, wil zij dat er voornamelijk bij bouwplannen hier aandacht aan wordt besteed. Zij wil dat de gemeente meer investeert in het behouden van ecologische gebieden. Ook wil zij dat er meer wordt geïnvesteerd in groene entrees van de stad. Deze fractie vindt ook dat de gemeente geen promotie mag doen voor sportvisserij. Ook wil zij dat de gemeente een promotiecampagne opzet om Hagenaars op de hoogte te brengen van hun eigen rol van overlast van ongedierte door levensmiddelen op straat te laten liggen. Zij diende een motie in waarmee zij het college verzocht om het goede voorbeeld te geven voor minder vleesconsumptie door een vegetarische warme maaltijd op het menu te plaatsen van de bedrijfsrestaurants van de grote gemeentelijke instellingen. De raad stemde hiermee in. Zij diende ook andere moties en amendementen in, die geen steun kregen van de raad.

Islam Democraten

De Islam Democraten vroeg aandacht voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook zou de gemeente moeten kijken naar de arbeidsmobiliteit van haar eigen medewerkers in hogere salarisschalen. Zij vindt dat het diversiteitbeleid van de gemeente Den Haag beter kan. Ook wil zij meer aandacht voor de positie van kas- en tuinbouwarbeiders. Zij wil tot slot dat er een mini-moslkee in Madurodam wordt gebouwd, om de diversiteit in de Nederlandse cultuur te benadrukken. Zij diende verschillende moties in. Deze kregen geen steun van de raad.

Wethouder Sander Dekker wees op de financiële degelijkheid van de programmabegroting en de inhoudelijke keuzes die er zijn gemaakt. Hij gaf zijn reacties op de moties en amendementen. Wat betreft het Zeelandia-schip, waar een inspreker om vroeg, heeft het college hier al onderzoek naar gedaan. Er zou in de haven geen ruimte zijn voor de Zeelandia schip. Hij zou de uitkomst van de gesprekken op papier zetten en die delen met de raad. Wethouder Marjolein de Jong antwoordde eveneens op de moties en amendementen en zei over het atelierbeleid dat er geen tekort is.
Wethouder Rabin Baldewsingh zei dat het college over het initiatiefvoorstel Heerlijk Haags vóór 1 maart zou reageren. Wethouder Ingrid van Engelshoven gaf aan dat er wordt geïntensiveerd om schoolzwemmen en fietslessen te bieden. Wethouder Henk Kool gaf aan dat hij ieder die hulp nodig heeft om een baan te helpen, helpt. Er wordt geen doelgroepenbeleid gevoerd.
De raad stemde tot slot unaniem in met het Halfjaarbericht. Zij stemde ook in met de programmabegroting 2012-2015. De fracties PVV, GroenLinks, PvdD, HSP, SP, ID stemden tegen. De raad stemde eveneens in met het gewijzigd voorstel Investeringsprogramma Stedelijke Ontwikkeling. De fracties PVV, ID, HSP, SP, PvdD, en GroenLinks stemden tegen. Met het Meerjarenprogramma Kunstwerken stemde de raad unaniem in.

Verwarring stemming amendement

Vanwege verwarring die er was ontstaan tijdens de stemming over de amendementen, stemde de raad onbewust in met een amendement. Dit werd later opgelost door in te stemmen met een ordevoorstel wat de inhoud van het betreffende amendement terugdraaide.

Vroondaal Revisited

De fractie PVV verzocht de raad vooralsnog geen besluiten te nemen over het voorstel Vroondaal Revisited. Hier zou eerst een commissievergadering aan vooraf moeten gaan. Wethouder Peter Smit stelde voor om de betreffende commissievergadering zo snel mogelijk te doen en in de raadsvergadering van volgende week dit onderwerp te agenderen.

Initiatiefvoorstel (H)eerlijk Haags

De raad stemde in om het initiatiefvoorstel (H)eerlijk Haags van de fracties PvdD, PvdA, GroenLinks en de Haagse Stadspartij op 1 maart 2012 te behandelen in de raad.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad.