Nieuwe methode geeft inzicht in verspilling in de voedselketen
Persbericht van Agro & Co Brabant
Verspilling in Beeld; integrale methodiek tegen verkwisting voedsel
Tilburg (4 november 2011) - Jaarlijks gooien we in Nederland met z'n
allen 9,4 miljoen voedsel weg. Het grootste gedeelte (6,4 miljoen ton)
gaat verloren bij de oogst en de verwerking tot voedselproducten, maar
ook bij mensen thuis verdwijnt een grote hoeveelheid (1,8 miljoen ton)
ongebruikt in de vuilnisbak. Om deze verkwisting te helpen terugdringen
is Verspilling in Beeld ontwikkeld. Dit is een integrale methodiek die
zichtbaar maakt waar in de hele agrofoodketen (van grond tot mond)
verspilling plaatsvindt, wat de oorzaken zijn en welke maatregelen
genomen kunnen worden om tot verbeteringen te komen.
Verspilling in Beeld is een initiatief van ontwikkelmaatschappij Agro &
Co Brabant. De methodiek is een optimalisatie van bestaande
verbetertechieken.
Praktisch en bruikbaar
'Daarmee is de methodiek vooral bruikbaar als hulpmiddel voor kleine en
middelgrote bedrijven', stelt Ed Hendriks, namens Agro & Co opsteller
van Verspilling in Beeld. 'De in het bedrijfsleven bekende modellen
zijn zo grootschalig dat het voor een doorsnee voedselverwerker
ondoenlijk is zich aan de richtlijnen te houden. Het middel schiet
daarmee zijn doel voorbij.'
Toenemende aandacht
Het onnodige verlies aan voedsel krijgt - mede door de aanhoudende
groei van de wereldbevolking - steeds meer aandacht. Nationale en
internationale organisaties doen in dat kader aanbevelingen waarmee
voedselproducenten, supermarkten en consumenten hun verspilling kunnen
reduceren. Telers en bedrijven kunnen hun werkprocessen beter op elkaar
afstemmen om verkwisting te beperken en supermarkten zouden meer
rekening kunnen houden met het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens
(portiegrootte).
Houdbaarheidsdata
Consumenten op hun beurt kunnen een reëler beeld krijgen van uiterste
houdbaarheidsdata. In veel gevallen zegt zo'n datum alleen maar dat het
gekochte product op de aangegeven datum waarschijnlijk niet meer voor
de volle 100 procent gelijk is aan toen het werd gekocht. Er is
mogelijk wat kleurverschil, misschien een licht smaakverlies, maar het
product is nog steeds heel goed eetbaar. Veel consumenten gooien echter
in zulke situaties uit vrees voor bederf producten weg.
Overhandiging Gerda Verburg
Gerda Verburg, de ambassadeur voor Nederland bij de FAO, neemt maandag
7 november het eerste exemplaar van Verspilling in Beeld in ontvangst.
Zij krijgt de handleiding overhandigd tijdens het Beter Eten 2011
Congres, dat die dag (13.00 - 18.00 uur) in de Brabanthallen (Den
Bosch) wordt gehouden. Voedselverspilling is een van de hoofdthema's
van het congres, dat wordt afgesloten met een No Waste Diner, een
driegangenmaaltijd bereid met producten die normaal gesproken zouden
zijn weggegooid.
Deelnemers krijgen tijdens het Beter Eten Congres 2011 het rapport
Verspilling in Beeld uitgereikt. Het rapport is ook op te vragen via
info@agro-brabant.nl.
Over Agro & Co Brabant
Agro & Co Brabant (aandeelhouders: ZLTO, Rabobanken Brabant, provincie
Noord-Brabant) is de ontwikkelmaatschappij voor de agrofoodsector en de
groene ruimte van Noord-Brabant. Agro & Co ondersteunt innovatieve
ondernemers in de vroegste ontwikkelingsfasen van hun bedrijf. Zo nodig
verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend kapitaal om
ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten
zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
*
Links:
http://www.agroenco.nl/homepage.aspx
Razende Robot Reporter