Ingezonden persbericht
Persbericht
Subsidie voor nieuw model onderzoek hersentumoren
Amsterdam, 4 november 2011 In de hersentumorweek werd bekend dat onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) volgende week donderdag een subsidie krijgen van de Stichting Stop Hersentumoren. Het geld wordt besteed aan onderzoek naar toepassing van nieuwe modellen waarmee medicijnen beter kunnen worden geselecteerd voor klinische trials. Hiermee hopen de onderzoekers het huidige onderzoek in een stroomversnelling te brengen.
Agressief
Hooggradige gliomen (HGG), anaplastisch glioom en glioblastomen (GBM), zijn agressief groeiende tumoren die nooit volledig operatief verwijderd kunnen worden en uiteindelijk altijd tot de dood van de patiënt leiden. Tientallen jaren van onderzoek naar mogelijke geneesmiddelen heeft, behoudens de in 2005 geïntroduceerde toevoeging van temozolomide aan de bestaande radiotherapeutische behandeling, niet geleid tot een werkelijk substantiële verbetering van de overlevingsduur.
Nieuw model
Om hierin verandering te brengen menen onderzoekers van het NKI-AVL dat het noodzakelijk is om het huidige model voor het ontwikkelen van nieuwe middelen aan te passen en zich vooral te richten op het ontwerpen van combinatietherapieën waarmee meerdere voor het verloop van het ziekteproces belangrijke factoren tegelijkertijd worden aangepakt.
Selecteren
Op dit moment is er een verscheidenheid aan medicijnen in ontwikkeling, waarvan een aantal mogelijk ook een rol zou kunnen spelen in de behandeling van hersentumoren. Echter, de meeste daarvan zijn gericht tegen één factor en het één voor één testen hiervan, zoals tot nu toe gebruikelijk is, zal vermoedelijk niet erg succesvol zijn. Bovendien kunnen veel medicijnen grote delen van de hersentumor in onvoldoende mate bereiken, omdat zij de bloed-hersenbarrière slecht kunnen passeren. Daarom zouden volgens onderzoeker Olaf van Tellingen juist die medicijnen getest en gecombineerd moeten worden die deze barrière wel kunnen passeren en daardoor in staat zijn om hun farmacologische doelwitten in het hooggradig glioom te bereiken. Om de beste kandidaat-middelen voor klinische studies te vinden ontwikkelde hij verschillende modellen.
Subsidie
Voor dit onderzoek zal Van Tellingen een flinke subsidie ontvangen van de Stichting Stop Hersentumoren. Deze zal volgende week donderdag om 10.00 uur in Amsterdam worden uitgereikt. Van Tellingen noemt het bedrag zeer welkom en ziet de subsidie als een erkenning van de importantie van zijn onderzoek.